Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Ny myndighet för snabbare byggande?

Publicerad: 29 juni 2015, 10:22

En ny “avkrånglighetsmyndighet” för att få fart på bostadsbyggandet. Det föreslår Per-Arne Rudbert, vd Humlegården Fastigheter, vid ett seminarium i Almedalen på måndagen.


Ämnen i artikeln:

AlmedalenHumlegården Fastigheter

En ny “avkrånglighetsmyndighet” för att få fart på bostadsbyggandet. Det föreslår Per-Arne Rudbert, vd Humlegården Fastigheter, vid ett seminarium i Almedalen på måndagen.

– Hinder måste undanröjas som försvårar och försenar bostadsbyggande. Kommunala särkrav måste ses över och bli färre. Planprocesser tar för lång tid i Sverige, och leder till kostnader helt i onödan. De måste förkortas och bli enklare, säger Per-Arne Rudbert.

Han tycker att en ny myndighet bör etableras med den enda uppgiften att främja bostadsbyggandet. Då skulle Sverige få en samlad kompetens i form av fokuserat ansvar.

– Vidare bör möjligheterna till överklagningar i alla instanser ses över. Det måste gå att likställa dem med former för civilrättsprocesser. Myndigheten ska representera alla dem som inte har en bostad.

Han tycker också att statens ansvar för universitet och högskolor måste omfatta studentbostäder. Han föreslår därför ett bildande av “Statens Studentbostäder AB”.

– Beträffande studentbostäder vill jag utmana finansministern och bostadsministern: den som ska tänka långsiktigt när det gäller investeringar är staten. En investering i studentbostäder betalar sig över tid: Bostäder till våra studenter. Vackra byggnader som blir kulturella minnesmärken och markerar en satsning på kvalitet för kommande generationer. En stor samhällsekonomisk vinst, säger Per-Arne Rudbert.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Humlegården

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.