onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Ny mätning: Bostadsbyggare deppar om tredje kvartalet

Publicerad: 3 juli 2023, 07:06

Foto: Mattias de Frumerie

En tredjedel av bostadsbyggarna tror på ännu lägre försäljning nu under det tredje kvartalet och hälften tror på ett minskat antal anställda. Det visar den nya bobyggarbarometern från Prognoscentret.

Ämnen i artikeln:

SvepetPrognoscentret

Johan Bahlenberg

johan.bahlenberg@bbm.bonnier.se


I bobyggarbarometern har analysföretaget Prognoscentret ställt frågor till bostadsutvecklare och småhusproducenter om försäljningstakt, byggstarter och rekryteringsbehov kommande kvartal. Tanken är att barometern framöver ska redovisas kvartalsvis som en tidig konjunkturindikator.

När bostadsutvecklare och småhusproducenter i juni tillfrågades om sina framtidsutsikter i det egna företaget är det fortsatt dystra tongångar. Hälften tror att det den låga försäljningstakten under det andra kvartalet kommer att bestå i det tredje kvartalet – och en tredjedel tror att den kommer att försämras ytterligare. Företagen har en ännu mer negativ syn på försäljningen för hela branschen, där hälften tror på en minskning under tredje kvartalet.

– Det är tydligt att sentimentet i branschen lutar åt det negativa hållet. Branschen spår en fortsatt nedgång vilket är väntat med tanke på att det t.ex. flaggas för ytterligare räntehöjningar. Samtidigt kan man spekulera i att hushållen nu har hunnit vänja sig vid nya pris- och räntenivåer vilket skulle kunna underlätta deras beslut om att köpa en nyproducerad bostad. Ännu är det dock för tidigt att säga att botten är nådd, säger Prognoscentrets vd Ellinor Lindström.

Läs mer: Årets största säljstart: "Tycker vi fått bra respons"

När det gäller antalet byggstarter är det ännu dystrare tongångar. Tre av fyra tror på färre byggstarter för det egna företaget och hela nio av tio för branschen som helhet.

– Vi har fått indikationer på att detaljplaner och bygglov drar ut på tiden. Det försvårar såklart läget för branschen ytterligare kan bidra som en delförklaring till resultat för antalet förväntade byggstarter, säger Ellinor Lindström.

De flesta företag är också inne på att de tuffa tiderna för att antalet anställda i branschen kommer att minska. Över 90 procent tror på färre anställda i branschen. För det egna företaget är dock betydligt färre, hälften, som tror på en minskad sysselsättning.

Bobyggarbarometern egna företaget 3 kv

Försäljning:

Minska: 32%

Oförändrad: 47%

Öka: 21%

Byggstarter:
Minska: 76%
Oförändrad: 15%
Öka: 4%

Antal anställda:
Minska: 51%
Oförändrad: 44%
Öka: 1%

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev