Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Ny digital tjänst ska motverka svartkontrakt

Publicerad: 31 maj 2022, 12:21

Tobias Jonnarth, vd på Lägenhetsbyte.se

Foto: Getty Images, Lägenhetsbyte.se

Bragnum Invest, ny huvudägare av Lägenhetsbyte.se, satsar runt 80 miljoner kronor för att utveckla en B2B-tjänst för lägenhetsbyten. Allt för att upptäcka och minska risken för svartkontrakt, samt öka kostnadsbesparingarna för hyresvärdarna.


Ämnen i artikeln:

Hyresrätter

– Ett byte tar i snitt 2–3 månader att genomföra, men med den nya digitala tjänsten effektiviseras processen då handläggningstiden minskas utan en massa pappersblanketter och vi sköter administrationen, säger bolagets vd Tobias Jonnarth.

På så sätt väntas den nya digitala tjänsten minska handläggningskostnaderna med minst 70 procent för hyresvärden, samtidigt som utförligare hyreskontroller mot svartkontrakt utlovas.

Bytesansökan har tagits fram tillsammans med några av landets största hyresvärdar, för att kolla beteenden och historik för samtliga användare vid byten för att skapa en tydlig bild av processen.

– Vi samlar på ett tryggt och säkert sätt in nödvändig information om hyresgästerna med hjälp av bank-id och sköter all kommunikation mellan bytesparter innan ansökan skickas till hyresvärden. Detta är möjligt eftersom vi är de enda som har historik på både användare och lägenheter.

Läs även: Mor och dotter döms till fängelse för svartkontrakt

Varje år byter cirka 4 500 hyresgäster till en ny bostad via tjänsten. Bolaget har sedan tidigare även varit med i en regeringsutredning om svartkontrakt. 

– Vi har bidragit till de reformer som sedan 2019 trätt i kraft och jobbar fortsatt med att driva denna fråga. Vi har också i flera år arbetat internt med den tjänst som vi nu lanserar till hyresvärdarna, säger Jonnarth.

Bragnum Invest har köpt majoritetspost, 55 procent, i bolaget för 80 miljoner kronor, enligt Di Digital. Hela koncernen värderas till runt 150 miljoner kronor. Men det är först nu som bolaget går ut med att investeringen rör sig om tjänsten Bytesansökan. Även tidigare ägare Kent Eskilsson och Robert Billing behåller en större del i bolaget. Målet framåt är att satsa cirka 10 miljoner om året i expansion.

Mer om Bytesansökan

Tjänsten består av ett fast pris per månad, samt ett pris per byteshandläggning. Kostnaden varierar beroende på fastighetsbestånd och börjar på 995 kronor/månad för en mindre fastighetsvärd.

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Hyresrätter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.