Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Ny dansk lag främjar allmännyttan

Publicerad: 7 september 2015, 04:43

Bild: Carlsbergsbyen/Luxigon.

Bryggeriet Carlsbergs tidigare fabriksområde i Köpenhamn ska under de kommande tio åren omvandlas till ett bostadsområde. En ny dansk lag gör nämligen att de danska kommunerna kan kräva att upp till 25 procent av lägenheterna som byggs i ett område ska vara almene boliger.


Ämnen i artikeln:

Köpenhamn

Bryggeriet Carlsbergs tidigare fabriksområde i Köpenhamn ska under de kommande tio åren omvandlas till ett bostadsområde. En femtedel av bostäderna kommer att bli billigare hyresrätter för unga och familjer.

En ny dansk lag gör nämligen att de danska kommunerna kan kräva att upp till 25 procent av lägenheterna som byggs i ett område ska vara almene boliger, allmännyttiga bostäder. Det uppger den danska tidningen Politiken.

Totalt kommer man att bygga 564 000 kvadratmeter, med ungefär hälften bostäder och hälften butiker och företag. Stadsdelen kommer att omfatta cirka 3 000 bostäder.

Delar av de totalt 3 000 lägenheterna kommer att ligga i det 100 meter höga tornhuset. Den nya lagen gör att de allmännyttiga bostäderna kommer att utgöra 21 procent i Carlsbergs Byen, jämfört med de ursprungliga planerna på tio procent.

– Vi ska hålla fast vid att det ska vara plats till alla slags människor i Köpenhamn. Här är almene boliger ett fantastiskt sätt att säkra att vi fortsätter att vara en blandad stad där människor med olika inkomster och livsvillkor bor granne med varandra och lär känna varandra, säger Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen (S) till Politiken.

Den nya stadsdelen byggs av Udviklingsselskabet Carlsberg Byen P/S som gradvis kommer att färdigställa området under tio års tid. En ny S-tågsstation kommer att invigas 2016 och kompletteras med ett nät med cykelstigar.

Redaktionen

Källa: Carlsbergsbyen.dk och NewsÖresund

Ämnen i artikeln:

Köpenhamn

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.