Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Ny bostadslösning för ungdomar

Publicerad: 5 april 2012, 09:15

Det nya konceptet Juniorliving ska, är det meningen, lätta på den akuta bristen på ungdomsbostäder i Uppsala och ett flertal andra större svenska städer.


Ämnen i artikeln:

Uppsala

Det nya konceptet Juniorliving ska, är det meningen, lätta på den akuta bristen på ungdomsbostäder i Uppsala och ett flertal andra större svenska städer.

Upsala Nya Tidning (UNT) berättar att de första ungdomsbostäderna förhoppningsvis ska kunna börja byggas i Uppsala redan före halvårsskiftet i år.

– Vi letar efter lämplig mark här och i Stockholm, Lund, Göteborg och Malmö. Förhoppningsvis kan vi börja bygga här i Uppsala. Det vore roligt. Vi är ju från stan, säger Manne Bouveng, vd för plåtkoncernen Optimel Förvaltning AB med 45 anställda.
Via ett gemensamt bolag ska Juniorliving drivas av Manne Bouveng, den tidigare Uppsalabon Jan Pettersson, anläggningschef vid ett återvinningsföretag i Upplands-Väsby, samt Samuel Bonnier.

– Det fattas upp till 30 000 student- och ungdomsbostäder i Sverige, men det går trögt att bygga. Många anser inte att det går att få ekonomi i mindre lägenheter.

– Det vill vi ändra på. Vi har tagit fram ett eget koncept för att korta byggtiderna med hälften mot idag. Det kommer att göra bostäderna billigare, förklarar Jan Pettersson i UNT.
Några detaljer vill man i dagsläget ännu inte avslöja, men i stora drag handlar det om att bygga små, prefabricerade lägenheter i fabrik, vilka sedan snabbt kan sammanfogas på plats.

Fastigheterna ska bli 5-8 våningar höga med en bostadsyta på 30 kvadratmeter per lägenhet. Standarden ska bli densamma som i andra, nybyggda lägenheter och följa samma byggregler som andra byggprojekt.

– Du kommer inte att märka någon skillnad på våra hus och hus som byggs på plats av de stora byggbolagen, säger Manne Bouveng till UNT.

Enligt Manne Bouveng räknar man med en månadshyra på 3 500-4 000 kronor per månad i lägenheter med ett stadsnära läge. Planen är att bygga hälften hyresrätter och hälften bostadsrätter, där bostadsrätterna beräknas få ungefär samma månadskostnad som hyresrätterna.

För lanseringen av Juniorliving-konceptet krävs cirka 30 miljoner kronor.

Jan Pettersson säger till UNT att pengarna finns tillgängliga liksom kontrakt med de byggföretag som ska producera ungdomsbostäderna.

Om planerna går i lås ska cirka 100 lägenheter byggas i år och ca 300 under 2013. Från 2014 och framåt är planen att bygga cirka 500 nya lägenheter per år så långe efterfrågan finns. De nya bostäderna ska uppföras i samma stil oavsett var de byggs med det gemensamma namnet Juniorliving.

– Konceptet är att husen ska synas. De ska ha samma färger och material och en modern utformning. Ett Juniorliving-hus ska vara lätt att känna igen, lite som McDonalds eller Ikea, säger Manne Bouveng till UNT.

Peter Lorin

Ämnen i artikeln:

Uppsala

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.