Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Nu invigs Göteborgs mest innovativa bostadsprojekt

Publicerad: 3 september 2019, 12:09

Brf Viva i Guldheden i Göteborg.

Foto: Riksbyggen

Bfr Viva är Riksbyggens spjutspetsprojekt i arbetet för ett grönare och mer hållbart Göteborg. I veckan invigdes projektet.


Ämnen i artikeln:

Riksbyggen

Bfr Viva är Riksbyggens spjutspetsprojekt i arbetet för ett grönare och mer hållbart Göteborg. I veckan har det varit invigning.

Bostadsprojektet är en del av Positive Footprint Housing, ett tvärvetenskapligt forskningsarbete som initierats av Riksbyggen i samverkan med bland andra Johanneberg Science Park, Chalmers, Göteborgs universitet, Göteborg Energi, Göteborgs Stad, och Rise – Research Institutes of Sweden.

Målsättningen för projektet var att utveckla nya koncept som kan bidra till att möta en utveckling med mer solenergi, vindkraft, lågenergihus, elfordon och smarta IT-lösningar, men också att beakta andra sociala- och ekonomiska aspekter av bostadsbyggandet.
Och på måndagen var det dags för invigning.

– Projektet innehåller väldigt många innovationer kring hållbarhet, miljömässiga, men också ekonomiska och sociala, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef och ansvarig för Riksbyggens bostadsproduktion i Göteborg.

Vissa av innovationerna från Brf Viva kommer Riksbyggen redan nu att ta med sig in i framtida projekt. En sådan är den nyutvecklade betongen där restprodukterna flygaska och masugnslagg ersatt en del av klinkern med resultatet av koldioxidutsläppet reducerats med 30 procent.

– Samtidigt måste vi utvärdera projektet och alla innovationer nu under förvaltningsfasen. Vi har bestämt att utvärdera Viva i 5 år, säger Mikael Ahlén.

Nomi Melin Lundgren

Ämnen i artikeln:

Riksbyggen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.