Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Nu går första flyttlasset till Kirunas nya stadskärna

Publicerad: 21 juni 2021, 14:00

Planen över Kirunas nya och gamla stadskärna.

Foto: Mattias de Frumerie

Nu flyttar de första hyresgästerna in i Kirunas nya stadskärna. Till kvarter 1 flyttar bara människor vars nuvarande boende direkt påverkas av gruvbrytningen.


Ämnen i artikeln:

KirunabostäderKiruna

En milstolpe är nådd i stadsflytten i Kiruna då de första bostadshyresgästerna flyttar in i Kirunas nya stadskärna. 

– Vi är så klart stolta men det är även en utmaning då området fortfarande är en byggarbetsplats och de som flyttar in i kvarteret blir lite av nybyggare i vårt nya centrum, säger Stefan Sydberg, styrelseordförande kommunala Kirunabostäder i ett pressmeddelande. 

Läs även: Kiruna: En stadskärna på glid när stadsflytten närmar sig målet 

Samtliga lägenheter i Kvarter 1 är uthyrda till hyresgäster vars bostäder i Kirunas nuvarande centrum direkt påverkas av gruvbrytningen.  

Totalt berörs 433 av Kirunabostäders lägenheter av stadsomvandlingen. Hyresgästerna har kunnat välja om de vill flytta till det befintliga eller det nya beståndet. 

Omflyttningsprocessen

Omflyttningen av hyresgäster sker i olika faser och perioder. 

 

Det är LKAB:s prognos för gruvbrytningens påverkansområde som ligger till grund för omflyttningen. Förtur för omflyttning tilldelas utifrån den fastighet eller det kvarter som står närmast i tur att tömmas utifrån LKAB:s  prognoser. 

 

I och med inflyttningen i Kvarter 1 har totalt 277 hyresgäster flyttat både till nyproducerade lägenheter och lägenheter i befintligt bestånd. 

 

Källa: Kirunabostäder

 

Maria Nordlander

Redaktör (Föräldraledig)

maria.nordlander@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

KirunabostäderKiruna

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.