Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Norska bostadsjätten satsar i Sverige – hon blir vd

Publicerad: 16 april 2020, 13:32

Sofia Ljungdahl ska leda Obos satsning på svenska storstäder.

Foto: Besqab

Norska bostadsbolaget Obos växlar upp ambitionerna i Sveriges tre storstadsregioner. Meriterade branschprofilen Sofia Ljungdahl rekryteras som vd för ett nytt dotterbolag.


Ämnen i artikeln:

OBOSBesqab

Obos är redan i dag en av de större bostadsutvecklarna i Sverige. I fjol färdigställdes bolaget 1 557 bostäder. Framför allt är Obos starka i mellanstora städer och universitetsstäder och nu vill man även satsa på Stockholm, Göteborg och Malmö genom att starta ett nytt dotterbolag med inriktning på marknaderna.

Spännande skede

Vd för det nya dotterbolaget blir Sofia Ljungdahl.

– Obos är inne i ett viktigt och spännande skede där vi nu på allvar ger oss in Sveriges tre storstadsregioner. För detta behöver vi en affärsdriven person med goda ledaregenskaper och som delar våra värderingar. Dessutom krävs gedigna erfarenheter av komplexa stora bostadsutvecklingsprojekt. Jag är därför väldigt glad att i dag kunna presentera Sofia Ljungdahl som kommer leda vår viktiga storstadssatsning i Sverige, säger Obos koncernchef Daniel Kjørberg Siraj i ett pressmeddelande.

Bred erfarenhet

Sofia Ljungdahl är i dag regionchef för Uppsala på Besqab, en roll som hon har innehaft sedan i höstas. Hon har tidigare haft rollen som stabschef på bolaget sedan maj 2015 och suttit i koncernledningen sedan februari 2016 där hon har haft ansvar för produktion, HR och IT.

Tidigare har Sofia Ljungdahl varit projektutvecklingschef vid Rikshem, vd för Peab Bostad och haft ledande befattningar i JM-koncernen inom såväl byggverksamhet som projektutveckling.

– Jag har följt Obos och har imponerats av vad de åstadkommit hittills i både Norge och Sverige. Obos är unika genom att vara medlemsägda och samtidigt vara mycket affärsmässiga där de med sin starka finansiella ställning agerar långsiktigt. Arbetssättet inom Oboas Nye Hjem, som bidragit till Obos framgång i Norge, har stor potential Sveriges storstadsregioner, säger Sofia Ljungdahl.

Hon tillträder sin nya position i augusti och kommer att ha sin bas på Obos Stockholmskontor.

Anders Siljevall

Reporter

anders.siljevall@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

OBOSBesqab

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.