Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Bostäder

Nordens högsta hus

Publicerad: 18 Juni 2014, 07:15

Amerikanska arkitektbyrån Skidmore, Owings & Merrill (SOM) är utsedd att rita Nordens högsta hus.


Ämnen i artikeln:

SernekeGöteborg

Amerikanska arkitektbyrån Skidmore, Owings & Merrill (SOM) är utsedd att rita Nordens högsta hus. Skyskrapan kommer att uppföras på Lindholmen i Göteborg. SOM har kallat sitt förslag Polstjärnan. “…Det är som med en ny bilmodell, det tar ett tag innan man riktigt har bestämt sig för vad man tycker.”, kommenterar Örjan Wikforss.

– Höghusbyggnaden ska stå klar till år 2019 och hela området bestående av totalt cirka 200 000 kvadratmeter blandstad, skall stå klart till Göteborgs 400 årsjubileum år 2021, säger Ola Serneke, initiativtagare och vd på Serneke Group AB, i ett pressmeddelande.

Skidmore, Owings & Merrill har sitt huvudkontor i Chicago och har ritat sex av de 15 högsta byggnaderna i världen. Detta är första gången man ritar något i Norden. Byrån har bland annat ritat Hancock Building i Chicago 1969 (344 meter) och världens högsta byggnad Burj Khalifa 2010 (826 meter).

Juryns motivering
”Ett identitetsskapande förslag som tar ett smart helhetsgrepp om både skyskrapa och stadsmiljö. Förslaget integrerar närmiljön till en helhet som ger möjlighet till en levande stadsmiljö. Skyskrapans tydliga identitet ger karaktär och vitalitet till Lindholmen och blir Göteborgs nya landmärke och stolthet.”

”Jag konstaterar att juryn betonar det vinnande förslagets goda möjligheter att skapa stadskvarter med flera platsbildningar och möjligheter till urbant liv. Fint också med Lindholmsalléns omvandling till park med ekosystemtjänster och de många gröna taken. Liksomblandningen av trygga gårdar för boende och bra gaturum. Själva skyskrapan då? Ja, den glittrar och glimmar som värsta kristallvas från forna Orrefors. Men är intressant med sina variationer i höjd och sidled. Det är som med en ny bilmodell, det tar ett tag innan man riktigt har bestämt sig för vad man tycker”, skriver Örjan Wikforss, Arkitekt SAR/MSA och professor, i en kommentar till Fastighetsnytt.

Aerial

Deltagande arkitektkontor

Tävlingen var öppen endast för följande inbjudna arkitektföretag/team, utvalda genom ett öppet kvalificeringsförfarande:

- Ian Simpson Architects
- Manuelle Gautrand Architects
- Skidmore Owings & Merrill (SOM)
- Wingårdhs Arkitektkontor
- Zaha Hadid Architects

Jury

Den jury som hade till uppgift att bedöma förslagen bestod av:

- Björn Siesjö, arkitekt SAR/MSA Stadsarkitekt Stadsbyggnadskontoret Göteborg
- Anders Svensson arkitekt SAR/MSA, Älvstadsprojektet Stadsbyggnadskontoret Göteborg
- Olle Lindkvist, Älvstranden Utvecklings AB
- Erica Bengtsson Miljöstrateg, Älvstranden Utvecklings AB
- Ola Serneke, VD Serneke AB
- Alban Herlitz, Projektutvecklingschef Serneke AB
- Louise Masreliez, arkitekt SAR/MSA utsedd av Sveriges Arkitekter
- Christer Malmström, arkitekt SAR/MSA utsedd av Sveriges Arkitekter

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

SernekeGöteborg

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.