Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag04.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Bostäder

Nacka tvistar för 2 000 nya bostäder

Publicerad: 21 Mars 2017, 07:51

Kommunen vision för Bergs gård. Bild: Nacka kommun.

På måndagen inleddes en rättegång i mark- och miljödomstolen som ska avgöra om Nacka kommun har tillräckliga skäl att säga upp ett tomträttsavtal med Cirkle K. Kommunen vill istället bygga 2 000 bostäder på platsen.


Ämnen i artikeln:

NackaStockholm

På måndagen inleddes en rättegång i mark- och miljödomstolen som ska avgöra om Nacka kommun har tillräckliga skäl att säga upp ett tomträttsavtal med Cirkle K, som länge använt tomten som oljedepå. Kommunen vill istället bygga 2 000 bostäder på platsen.

Tomträtten gäller Bergs gård. Avtalet har gällt i 60 år, men löper ut den 31 december nästa år. Kommunen har under en längre tid planerat för cirka 2 000 nya bostäder på platsen, varför man sagt upp avtalet med Cirkle K (tidigare Statoil).

– För oss handlar det om att ta ansvar för det skriande behovet av bostäder. Dessutom kommer tunnelbanan att sluta bara några hundra meter från Bergs gård. Det är klart att den ska sluta bland bostäder och inte i en oljecistern, säger kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau i ett pressmeddelande.

Tvisten som inleddes på måndagen handlar om de skäl för uppsägning som kommunen har angett är tillräckliga, det vill säga om det är angeläget för kommunen att använda marken för bostadsbebyggelse. Om kommunen förlorar påbörjas en ny tomträttsperiod, och avtalet med Cirkle K förlängs med 40 år.

– Vi vill ha tillbaka vår mark för att kunna bygga bostäder, det ska inte vara oljedepå där till 2059 vilket är alternativet, säger Mats Gerdau.

Domen väntas någon gång under våren.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

NackaStockholm

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.