Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

“Möjliggör 40 000 bostäder till 2030”

Publicerad: 10 november 2017, 11:56

Johan Edstav, regeringens samordnare, finansborgarrådet Karin Wanngård, Peter Eriksson och LFV:s GD Ann Persson Grivas.

Som Fastighetsnytt tidigare skrivit ska Bällstaradarn få en avlastande radar i Uppsala, för att möjliggöra bygget av upp mot 10 000 nya bostäder. På fredagen presenterades planerna ytterligare.


Ämnen i artikeln:

Karin WanngårdStockholmPeter Eriksson

Som Fastighetsnytt tidigare skrivit ska Bällstaradarn få en avlastande radar i Uppsala, för att möjliggöra bygget av upp mot 10 000 nya bostäder i Stockholmsområdet. På fredagen hölls en presskonferens där planerna presenterades ytterligare.

Turerna kring radartornet i Bällsta har varit många. Grundfrågan ligger i att ”golfbollen” står i vägen för att bygga på höjden i många Stockholmsområden då det kontrollerat flygtrafiken till och från Stockholm under många år och därmed hindrat höga hus i Stockholmsområdet.

Enligt bostadsminister Peter Eriksson blev han varse problemet ganska snart efter att han tillträtt.

– Formellt sett så var det inte min fråga, men det var ett stort problem för mig om vi inte lyckas bygga ordentligt i Stockholm där vi har den största bristen av alla. Det har varit en riktig surdeg, eller det har i varje fall tagit väldigt lång tid från det att problemet uppdagades till att vi nått en lösning, säger han under en presskonferens på fredagen.

Lösningen går ut på att regeringen avsätter 50 miljoner kronor i budgeten för flytten av radarn, eller snarare uppbyggnaden av en ny i Uppsala. Resten av kostnaden, cirka 13 miljoner kronor, står Luftfartsverket för.

Även Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård har jobbat med frågan i princip sedan hon tillträdde efter förra valet.

– I och med att den förra regeringen valde att lägga ner stationerna i Gottröra och Uppsala och bara rikta in sig på Bällsta, så innebar det att vi inte kan bygga såpass mycket som vi vill i Stockholm. Det nya beslutet innebär att vi kommer att kunna bygga högre hus, och mer hus, säger hon.

Enligt Karin Wanngård rör det sig om 10 0000 bostäder fram till år 2020, men upp till hela 40 000 fram till 2030 – sett till Stockholm med omnejd – som möjliggörs tack vare flytten.

Även Luftfartsverkets generaldirektör Ann Persson Grivas är nöjd.

– Luftfartsverket kommer att kunna tillstyrka uppförandet av fler höga byggnader, eftersom vi är en remissinstans vad gäller bygglov.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.