Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Bostäder

Modulbostäder – en dyr lösning

Publicerad: 20 Augusti 2015, 12:52

Tidigare i år fick Boverket i uppdrag att utreda möjligheten och kostanden för att uppföra modulbostäder på tillfälliga bygglov, för att möta det bostadsbehov som uppstår för asylsökande som fått uppehållstillstånd i Sverige.


Ämnen i artikeln:

BoverketVeidekke

Bostadsbristen i landet är stor och på vissa håll akut. För asylsökanden är situationen alarmerande. Tidigare i år fick Boverket i uppdrag att utreda möjligheten och kostanden för att uppföra modulbostäder på tillfälliga bygglov, för att möta det bostadsbehov som uppstår för asylsökande som fått uppehållstillstånd i Sverige.

Veidekke Bostad och JM har tillsammans med Sveriges Byggindustrier gett Evidens uppdraget att utvärdera Boverkets förslag till modulbostäder.

– När vi såg deras optimistiska kostnadsberäkningar kunde vi snabbt se att något inte stod rätt till. Modulbostäder blir en dyr historia, till och med dyrare än hyresrätterna i Turning Torso, säger Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke.

Boverkets analys omfattar åren 2015 till 2018, och de uppskattar omfattningen till cirka 80 000 personer per år. Totalt förväntas 156 500 personer få uppehållstillstånd under 2015 och 2016, vilket Boverket uppskattat resulterar i ett bostadsbehov under de två åren om cirka 80 000 bostäder.

Enligt Evidens analys skulle årshyran per kvadratmeter för en modulbostad landa någonstans mellan 2 600 och 3 400 kronor. Kvadratmeterpriset för en nyproducerad hyresrätt landade på 1 800 och 2 100 kronor enligt Evidens. Både Boverket och bostadsminister Mehmet Kaplan ifrågasatte Evidens siffror. Efter att modulbostäder uppförts i Västervik till en kostnad av 3 304 kronor per kvadratmeter i årshyra, menar Lennart Weiss att verkligheten visat att deras beräkningar stämmer.

– Vi kan inte ha en byggpolitik som fokuserar på utbud och regelförenklingar, en finanspolitik som inför bolånetak och amorteringskrav, samt en skattepolitik som motverkar rörligheten genom flyttskatter och låga fastighetsavgifter. Det leder till minskat byggande och kommunerna tvingas ta till dyra akutåtgärder medtillfälliga lösningar, säger Lennart Weiss.

Redaktionen

Källa: Veidekke

Ämnen i artikeln:

BoverketVeidekke

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.