fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

MKB vill att Eon utreds: "Horibel prishöjning"

Publicerad: 13 december 2022, 09:07

Marie Thelander Dellhag, vd på MKB, är mycket kritisk mot Eon:s prishöjningar på el i Malmö.

Foto: MKB

Allmännyttiga bostadsbolaget MKB lämnar in en formell begäran till Konkurrensverket om att utreda Eon. Bolaget menar att energijätten utnyttjar en monopolliknande ställning i Malmö vilket tagit sig uttryck i kommande prishöjningar.

Ämnen i artikeln:

SvepetEonMalmöSkåne

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Det var i höstas som energijätten Eon meddelade att man kraftigt höjer priset på el, med cirka 20 procent. Något som väckte ilska i Malmö – Fastighetsnytt skrev då om HSB:s frustration.

Den aktuella prishöjningen börjar gälla från den 1 januari nästa år. Enligt kommunala MKB som förser Malmö med bostäder, motsvarar höjningen en kostnad på över 1 400 kronor per lägenhet och år.

"Detta trots att man tidigare hade lämnat en prognos på en prishöjning på 1–3 procent för både 2023 och 2024", skriver MKB i ett pressmeddelande.

Agerande har inneburit att Eon är det första företaget någonsin som inte fått förnyat medlemskap i branschöverenskommelsen ”Prisdialogen”, uppger MKB.

– Vi menar att prishöjningen är horribel. Vi menar också att Eon har utnyttjat en monopolliknande ställning som i slutändan riskerar att drabba våra hyresgäster på ett orimligt sätt, säger Marie Thelander Dellhag, vd på MKB Fastighets AB, i en kommentar.

I genomsnitt ligger prishöjningarna på fjärrvärme i Sverige inför 2023 på strax över fem procent, skriver MKB.

"Borlänge är den enda ort som har en liknande prishöjning som Eon men där beror det på att den industri som levererade värmen har lagts ner. I Malmö/Burlöv är situationen i det närmaste motsatt, eftersom Sysav som levererar 65 till 70 procent av värmen till Eon meddelat att de inte kommer att höja taxorna till 2023."

– Vi upplever att det inte har gått att föra en konstruktiv dialog kring prissättningen med Eon och anmäler dem därför till Konkurrensverket. Nu inväntar vi hur Konkurrensverket ställer sig till vår anmälan, säger Marie Thelander Dellhag avslutningsvis.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev