Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

MKB stämmer hyresgäst för rökskador på nära en halv miljon

Publicerad: 8 april 2022, 13:31

En hyresgäst i Malmö stäms för omfattande rökskador av MKB.

Foto: Getty

En hyresgäst vill inte betala fakturan på röksanering, och stäms nu av det kommunala bostadsbolaget MKB i Malmö, skriver Hem & Hyra.
Notan: 415 000 kronor.


Ämnen i artikeln:

MKB

Hyresgästen förbrukade upp till två cigarettpaket dagligen i nästan 20 år. En öppen balkongdörr, fönstervädring och flera fläktar räckte inte till för att undvika att tvårumslägenheten blev kraftigt rökskadad, vilket blev utlåtandet i besiktningen.

Lars-Gunnar Larsson, juridisk samordnare på MKB, uppger till Hem & Hyra att det är sällan en sanering landar på över 50 000 kronor.

– Men vi har fått göra mycket större ingrepp än normalt i den här lägenheten. Det handlar bland annat om att ånga ner flera lager tapeter, tvätta väggar och spärrmåla. De som gjorde besiktningen har sällan sett en så rökskadad lägenhet, säger han till tidningen.

Bostadsbolaget har inget generellt rökförbud med undantag för vissa fastigheter.

– Om det har uppstått en merkostnad för oss är det rökskadat. Det är själva nyckeln för oss. Då är lägenheten att betrakta som rökskadad. Men man får lov att röka så länge man sköter sin rökning och städar ordentligt. Men vi har också fått sanera ventilationen vid ett tillfälle när hyresgästen hade rökt i köket, säger Lars-Gunnar Larsson till tidningen.

Marie-Thérèse Packbier, jurist på Hyresgästföreningen, uppger att den här typen av omfattande sanering kan medföra höga kostnader. 

– Och ibland handlar det om flera hundratusen kronor. Men man ska bara betala för merkostnader som till exempel spärrmålning, säger hon till Hem & Hyra.

 

 

Veronika Åström

Reporter

veronika.astrom@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

MKB

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.