torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Miljardsatsar på renovering i Botkyrka

Publicerad: 19 maj 2016, 05:24

Botkyrkabyggen ska de kommande åren renovera sina 1 300 miljonprogramslägenheter i Fittja, söder om Stockholm. Ett ramavtal värderat till en miljard kronor har tecknats med NCC.

Ämnen i artikeln:

BotkyrkabyggenNCCBotkyrkaBotkyrka kommun

Botkyrkabyggen ska de kommande åren renovera sina 1 300 miljonprogramslägenheter i Fittja, söder om Stockholm. Ett ramavtal värderat till en miljard kronor har tecknats med NCC.

Miljonprogrammets bostäder står som bekant inför stora renoveringsbehov. En knäckfråga som återkommer är hur hyrorna ska sättas i förhållande till renovering. I ett pressmeddelande säger Botkyrkabyggens vd Ulf Nyqvist att renoveringarna ska göras utifrån miljömässig och social hållbarhet, där fokus kommer att ligga på det som absolut måste renoveras: utbyte av stammar, rör, ledningar, badrum och eventuellt fönster.

– NCC arbetar med ett koncept som heter Hållbar renovering. Det betyder att vi jobbar med delaktighet för att skapa socialt och miljömässigt hållbara boendemiljöer med stor hänsyn till de ekonomiska ramarna för de som bor i området, säger Henrik Landelius, chef för NCC Building i Sverige.

NCC och Botkyrkabyggen har i ett pilotprojekt arbetet med en renovering, vilket enligt bolagen gick bra.

– Det känns väldigt bra att vi kan göra de här stora renoveringarna tillsammans med NCC som vi arbetat så bra med på Krögarvägen 2. Vi vill behålla våra hyresgäster, därför är det viktigt för oss att renoveringen sker på deras villkor, säger Ulf Nyqvist, vd på Botkyrkabyggen.

Ramavtalet omfattar upprustning av ett område med 1 300 lägenheter och löper över sex till åtta år.

– Vi ska bevara och återskapa det som var bra när området byggdes. Att till exempel ta tillvara på bra material och renovera kök är bättre för både miljön och plånboken. Vi ska också göra ytorna mellan husen attraktivare och tryggare, säger Henrik Landelius.

Samarbetet med Botkyrkabyggen sker i så kallad strategisk partnering, där de deltagande företagen genomför uppdraget i nära samarbete med projektets bästa i fokus.

Det första uppdraget omfattar renovering av två bostadshus och ett ordervärde på cirka 100 miljoner kronor.

Fastighetsnytt söker Ulf Nyqvist.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev