Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Migrationsverket söker fastigheter för asylsökande

Publicerad: 15 mars 2022, 09:25

Modulerna för flyktingar vid Solna station uppfördes 2016 och får står kvar tills vidare.

Foto: Teresa Ahola, Björn Bjarnesjö

Över två miljoner människor har flytt Ukraina efter Rysslands invasion av landet och många har redan anlänt till Sverige. Migrationsverket arbetar nu intensivt för att öka boendekapaciteten och efterfrågar tillfälliga bostäder och kollektivboenden av fastighetsägare, kommuner och andra uthyrare.


Ämnen i artikeln:

Kriget i Ukraina

Migrationsverket har höjt sin beredskap till högsta nivå och uppmanar nu på sin hemsida kommuner och fastighetsägare och uthyrare att ha beredskap för en flyktingvåg av stora mått. En del flyktingar kan bo hos familj eller släktingar, men det behövs också tillfälliga boenden i form av exempelvis lediga hotell, motell, pensionat, vandrarhem, stugbyar, studentbostäder, gårdar och andra fastigheter för att kunna hjälpa ukrainska medborgare som söker skydd i Sverige.

Krav på större omöblerade fastigheter

Det ska finnas möjlighet för de asylsökande att själva laga sin mat.

Bygglov för avsedd verksamhet måste utfärdas av kommunen. 

Brandskyddsdokumentation, ventilationskontroll och luftväxlingsprotokoll i bostadsrummen är obligatoriska. 

Det ska finnas minst 30 sängplatser och därför tecknas inte hyresavtal för villor. 

Boendet ska vara klart för inflyttning, det vill säga redo att husera asylsökande utan ombyggnation. Undantag kan göras om fastigheten har fler än 200 sängplatser.

Ska följa Folkhälsomyndighetens vägledning för asylboenden.

Närhet till samhällsservice, exempelvis mataffär, apotek, vårdcentral och myndighetens mottagningskontor.

 

Källa: Migrationsverket

Migrationsverket har gått ut med en upphandling gällande tillfälliga bostäder. Till skillnad från upphandlade boenden, där leverantören står för bemanningen, ordnar myndigheten själva med drift och bemanning när man hyr större fastigheter som asylboenden. Marknadsmässig varmhyra per kvadratmeter boarea betalas, där priset bestäms utifrån aktuellt ortspris för lägenhetsboende. Vanligtvis tecknas ett tillsvidareavtal med tre månaders uppsägningstid. 

Läs även: Sveriges största skyddsrum kan inte användas: ”Krävs även en särskild organisation”

Hittills har över två miljoner människor flytt kriget i Ukraina och på några månaders sikt ska kapaciteten i Sverige utökas från cirka 5 000 till 28 000 platser enligt Migrationsverket.

Läs även: ”Akelius: Jag har aldrig sett sådan respons tidigare”

Trycket ökar nu på landets kommuner att ordna fram evakueringsbostäder för dem som flyr kriget. I Solna kommun har exempelvis beslut fattats om att modulerna vid Solna station med 60 flyktingbostäder som staden beslutat att riva får stå kvar tills vidare.

Läs även: Branschen om det brutala kriget i Ukraina

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Kriget i Ukraina

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.