Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

“Mer lönsamt att bygga utan stöd”

Publicerad: 7 oktober 2015, 04:55

I sina remissvar på regeringens investeringsstöd för bostadsbyggande konstaterar Studentbostadsföretagen och Stockholms Studentbostäder att det är högst tveksamt om det i sin funktion och utformning kommer att leda till fler studentbostäder.


Ämnen i artikeln:

StudentbostadsföretagenStudentbostäderRegeringenStockholms studentbostäder

Framför allt grundas deras synpunkter på att de tycker att stödet är dåligt anpassat efter de förutsättningar som gäller för just studentbostadsbyggande – stödbeloppen är för låga i förhållande till de hyresnivåer som ska gälla i de färdiga bostäderna. När de har räknat på exempelfall visar det sig att det blir mer lönsamt att bygga utan stöd än med stöd.

– I Stockholm kan vi tyvärr konstatera att stödet i sin nuvarande utformning inte underlättar nyproduktionen av studentbostäder i regionen. En kalkyl visar istället att det blir en ren förlust att producera studentbostäder med investeringsstöd eftersom att vi tappar alltför stora hyresintäkter, säger Ingrid Gyllfors, vd för Stockholms Studentbostäder.

Vidare menar de att stödet innebär att större bostäder premieras framför mindre – något motsägelsefullt med tanke på regeringens intention.

– De vanligaste studentbostäderna som byggs är 20-25 kvadratmeter och det är där ett eventuellt stöd borde gett störst effekt, eftersom de bostäderna är svårast att få lönsamhet i. Men istället är stödet utformat så bostäder från runt 70 kvadratmeter och uppåt teoretiskt sett kan bli de stora vinnarna, säger Martin Johansson, generalsekreterare på Studentbostadsföretagen.

Även om bolagen välkomnar regeringens vilja att öka studentbostadsbyggandet, tror de inte att ett statligt stöd för byggande kommer att lösa de övergripande problemen.

– Generellt sett kan ett investeringsstöd på sin höjd fungera som konstgjord andning för en marknad i kris. Ska just det här stödet ha någon större effekt bör det dock göras om i grunden så det bättre överensstämmer med studentbostadens förutsättningar. Till exempel som man gjort i Norge, säger Martin Johansson.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Studentbostadsföretagen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.