Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Markanvisningar och spårväg i Brunnshög

Publicerad: 12 maj 2016, 06:11

Vision över södra Brunnshög. Bild: Lunds kommun.

Lunds tekniska nämnd utsåg på onsdagskvällen fyra vinnare i markanvisningstävlingen för de sista byggrätterna i Brunnshögs första etapp. Samtidigt har Skanska vunnit upphandlingen för att bygga spårvägen, som möjliggör många av de bostäder som ska byggas.


Ämnen i artikeln:

LundK2A FastigheterESSConcentSlättöSkanskaBrunnshög

Utvecklingen av Brunnshög har diskuterats länge. En knäckfråga var spårvägen mellan Lund och forskningsanläggningarna MAX IV och ESS, som just nu byggs i Brunnshög utanför staden. I december klubbade kommunfullmäktige beslutet att bygga spårvägen – något som öppnade för den nu avslutade markanvisningstävlingen.

20 000 kvadratmeter BTA byggrätter anvisas i den här etappen. Totalt beräknas 40 000 människor bo eller arbeta i Brunnshög år 2050.

De bolag som vunnit är enligt kommunen de som erbjöd högsta pris. Kommunen ser de höga markpriserna som något positivt, och menar att de höga buden visar att intresset för att bygga på Brunnshög har vuxit i och med den blivande spårvägen.

– Det utökade markpriset gör det tydligt att satsningen på att bygga spårväg inte bara kommer att ge Lunds kommun en miljövinst, projektet kommer även att löna sig ekonomiskt, säger Emma Berginger (MP), ordförande i tekniska nämnden.

De aktörer som tilldelas byggrätter är K2A, Concent, DGV Kraft och Slättö (som vinner två byggrätter).

– Att marknadens aktörer nu värderar Brunnshög riktigt högt visar att både planeringen och marknadsföringen av området gett resultat. Ökad konkurrens och fler aktörer leder till bättre byggprojekt och en snabbare utveckling, säger Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande.

Skanska bygger spårvägen
Tekniska nämnden fattade på onsdagen också beslut om att utse Skanska som vinnare i upphandlingen av entreprenaden för spårvägen.

Bolaget ska nu tillsammans med kommunen bilda en genomförandeorganisation.

– Det första som drar igång är planering och projektering. Genom att samverka kan vi tillsammans hitta kostnadseffektiva lösningar och byggmetoder med fokus på anläggningens kvalitet, säger Pernilla von Strokirch, projektchef för Spårväg Lund C – ESS.

Entreprenaden startar innan sommaren, och bygget beräknas starta vid nästa årsskifte.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.