Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Markanvisningar i Hyllie för 850 bostäder

Publicerad: 1 september 2017, 05:16

Flygbild över Hyllie.

Foto: Magnus Franzén, Highshot.

Malmö stad lanserar nu ett så kallat markanvisningsprogram för den framväxande stadsdelen Hyllie. Till våren 2018 ska detaljplaner med byggklar mark för 850 bostäder tas fram.


Ämnen i artikeln:

Fastighetsmarknaden i Sydsverige

Programmet går ut på en öppen inbjudan till de som är intresserade, som kan anmäla sig till den 6 oktober. Därefter kommer staden göra ett urval av aktörer som tilldelas markreservationer för bostadsbebyggelse med tomträttsavtal eller markköp under våren 2018.

Staden har tidigare testat metoden. Det var för tio år sedan, då det första markanvisningsprogrammet togs fram för kvarteren längs Hyllie allé för 1 400 bostäder. Idag bor ungefär 1 500 personer i centrumområdet och arbete pågår med att bygga ytterligare 1 100 bostäder.

– Hyllie står för ungefär hälften av Malmös utbyggnadskapacitet för bostäder på kommunägd mark och är en viktig plats för stadens tillväxt. Därför är markanvisningsprogrammet ett strategiskt verktyg för den fortsatta utvecklingen av det nya Malmö, säger Håkan Thulin, exploateringschef på fastighetskontoret i Malmö stad.

Programmet omfattar tre planområden. I norr ligger området Söder om badhuset med mark för 350 bostäder. Norr om Hyllie allé ligger området Solkvarteren som får upp till 300 bostäder. Området Söder om Klipporna innehåller 200 bostäder.

– Vi söker en bredd av olika bostadsaktörer som kan spegla variationen av markanvisningsprogrammets olika områden. En mix som stärker Hyllies fortsatta utveckling som blandstad, säger Britt-Marie Fagerström, projektledare på fastighetskontoret i Malmö stad.

Bedömning och utvärdering av inkomna intresseanmälningar görs av en grupp medarbetare från fastighetskontoret.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News