Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Marginalen vid husköp minskar

Publicerad: 22 maj 2012, 09:28

Swedbanks boindex sjönk med 3,8 procent under årets första kvartal. Index uppgick till 116,3 för kvartalet jämfört med 121 för fjolårets fjärde kvartal. Enligt bankens ekonomiska sektretariat är det högre småhuspriser som sänker index.


Ämnen i artikeln:

Swedbank

Boindex är 100 när hushållen använder 15 procent av sin bruttoinkomst till bolånekostnader. Överstiger index 100 innebär det att hushållen har råd med sina bolån och ju högre siffran blir desto bättre. Ett sjunkande index betyder därmed att hushållens inkomst sjunker jämfört med deras bolånekostnader.

Medianpriset för ett småhus i Sverige steg till 1,775 miljoner kronor under det första kvartalet, vilket är en uppgång med 7,6 procent. Det är högre småhuspriser som dämpar husköpkraften enligt Swedbank, något som inte ens kunde kompenseras med högre löner och lägre boräntor.

Marginalen vid ett husköp är nu alltså lite drygt 16 procent vilket är nära fjolårets genomsnitt men betydligt lägre än under 2009 och 2010 då marginalen låg i intervallet 40-50 procent.

Redaktionen

Källa: Swedbank

Ämnen i artikeln:

Swedbank

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.