Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Bostäder

Malmös och Göteborgs unga mest flyttbenägna

Publicerad: 8 Augusti 2014, 04:58

Unga Stockholmare räknar i större utsträckning med att bo kvar där de bor än vad unga i Malmö och Göteborg gör. Detta visar SBAB:s undersökning Bo och Pendla.


Ämnen i artikeln:

SBAB

De tillfrågade fick ange hur stor sannolikheten är att de bor kvar i sin storstadskommun om tio år. De fick välja mellan 0, 25, 50, 75 och 100 procent. Resultatet visar att i Malmö tror något färre än hälften att de med minst 75 procents sannolikhet bor kvar om tio år. I Göteborg tror drygt hälften samma sak medan nästan tre av fyra stockholmare tror att de bor kvar i Stockholms kommun. Andelen som angav låg sannolikhet (0-25 procent)för att de kommer att bo kvar är lägst i Stockholm och högst i Malmö.

Undersökningen ställde också frågor om hur man såg på storstädernas potentiellt positiva respektive negativa egenskaper. Dålig miljö, dyrt boende och otrygghet toppade listan på argument för att flytta från storstaden medan servicen, utbudet och arbetsmarknaden toppade listan över argument för att stanna kvar i storstaden.

De största skillnaderna, enligt undersökningen, är att unga stockholmare inte i lika hög grad anser att det vore tryggare att bo i en mindre ort, samtidigt är det fler som anser att arbetsmarknaden är en större fördel. Viljan att anpassa sig till bostadssituationen är också större då fler säger sig kunna använda en större del av inkomsten och/eller bo i en betydligt mindre bostad för att kunna bo kvar i storstaden.

– Resultatet är förvånande men mycket tydligt, fler unga i Stockholm ser helt enkelt sin kommun som en slutgiltig bostadsort än unga i Malmö och Göteborg. De höga bostadspriserna i huvudstaden kompenseras av att fler är beredda att anpassa sig och storstädernas ofta upplevda otrygghet väger lättare, säger Karin Hellgren, Presschef SBAB.

SBAB:s undersökning Bo och Pendla har genomförts av Snabba svar under maj 2014. I undersökningen har 2 084 personer i åldern 20-35 år boende i Stockholms, Göteborgs och Malmös kommuner svarat på frågor om hur de ser på sitt boende i storstadskommunen och hur de planerar inför framtiden.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SBAB – 7 juli

Ämnen i artikeln:

SBAB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.