Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Mäklarna tror på stigande bostadspriser

Publicerad: 13 april 2012, 05:11

Priserna på bostadsrätter och småhus i Stockholm, Göteborg och Malmö fortsätter att stiga under andra kvartalet, enligt SBAB Banks Boprisprognos.

Ämnen i artikeln:

SBAB

Under andra kvartalet räknar mäklarna med en fortsatt stark efterfrågan på bostadsrätter och småhus. För bostadsrätter är det en övervikt på 23 procent av mäklarna som bedömer att priserna ökar och för småhus är motsvarande andel 18 procent. I Boprisprognosen har mäklarnas bedömning av prisutvecklingen för bostadsrätter och småhus i form av nettotal översatts till procentuell förändring.

För bostadsrätter är prognosen att priserna i de tre storstadsområdena ökar med cirka 3 procent från första till andra kvartalet. För småhus är prognosen något lägre med en prisuppgång på cirka 2 procent i Stor-Göteborg och cirka 1 procent i Stor-Stockholm och Stor-Malmö.

Osäkerheten i mäklarnas prognos av bostadspriserna har minskat sedan den förra enkäten i januari. Då uppgav 39 procent av mäklarna att osäkerheten var mycket större eller större än den brukar vara medan denna andel minskat till 25 procent i den här enkäten.

– Mäklarnas förväntningar i den förra enkäten om stigande bostadspriser under första kvartalet var träffsäkra. Inför andra kvartalet bedömer mäklarna att prisutvecklingen är mindre osäker än tidigare. Prognosen om fortsatt stigande bostadspriser kan mycket väl infrias men det förutsätter att nya internationella kriser inte sköljer över den svenska ekonomin, säger Tomas Pousette chefsekonom på SBAB Bank.

SBAB Banks Boprisprognos baseras på en enkät till 220 fastighetsmäklare i de tre storstadsområdena.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SBAB

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev