Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Mäklare fortsatt optimistiska

Publicerad: 26 januari 2015, 11:45

Det är 19 procents sannolikhet för ett prisfall på bostadsrättsmarknaden under 2015 om man får tror mäklarna. Det uppger SBAB som frågat mäklare i storstäderna om priserna under 2015.


Ämnen i artikeln:

SBAB

Färre än en av tio mäklare tror att sannolikheten för prisfall är högre än 50 procent och var tredje eller fjärde tror inte alls på något prisfall. Det visar en undersökning som gjorts i samband med SBAB:s mäklarbarometer.

På bostadsrättsmarknaden uppger mäklarna att det i genomsnitt är 19 procents sannolikhet för ett prisfall under 2015. I Göteborg är sannolikheten lite högre, 21 procent, och i Malmö lite lägre, 18 procent. I Stockholm är den 19 procent. På villamarknaden bedöms sannolikheten för prisfall som lite lägre, i genomsnitt 16 procent. Här ligger Göteborg lägst med en genomsnittlig sannolikhet på 11 procent medan den är 17 procent i Malmö och 19 procent i Stockholm.

– Att sannolikheten för prisfall i genomsnitt bedöms vara strax under 20 procent förvånar mig inte, även om jag personligen nog skulle sätta den något högre. Det som däremot förvånar mig är att nästan var tredje mäklare helt förkastar möjligheten att priserna skulle falla. Det tyder på att ganska många har lite orimliga prisförväntningar, säger Tor Borg, Chefsekonom SBAB.

Fakta om SBAB:s Mäklarbarometer
SBAB:s Mäklarbarometer är en kvartalsvis enkät till 221 fastighetsmäklare i Stor-Stockholm, Stor-Göteborg och Stor-Malmö som genomförts sedan 2005. Den görs av CMA Research på uppdrag av SBAB. Den senaste enkäten gjordes från 7 till 19 januari.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SBAB

Ämnen i artikeln:

SBAB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.