Tisdag24.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Bostäder

Lyckad debut för börsens nya fastighetsgigant

Publicerad: 5 Juni 2014, 11:01

Pål Ahlsén, Akelius

Foto: Sverrir Thór.

Akelius Residential gjorde debut på börsen på torsdagen när bolagets preferensaktie noterades på Stockholmsbörsens First North-marknad.


Ämnen i artikeln:

Akelius Fastigheter

Akelius Residential gjorde debut på börsen på torsdagen när bolagets preferensaktie noterades på Stockholmsbörsens First North-marknad. Med tanke på bolagets storlek, Akelius är ett av Sveriges absolut största fastighetsbolag, kan man egentligen säga att bolaget fortfarande än så länge bara ställt i börsens farstu men å andra sidan har man en nu en börsnoterad aktie, om än bara en preferensaktie.

I ett samtal med Fastighetsnytt i samband med noteringsceremonin berättar vd Pål Ahlsén att man i dagsläget inte har några planer att notera bolagets stamaktier. Det är dock fullt möjligt att Akelius blir ett fullfjädrat börsbolag inom några år, särskilt med tanke på den lyckade debuten, för en lyckad debut var det sannerligen. Emissionskursen på Akelius preferensaktie fastställdes till 300 kronor i det erbjudande man riktade till allmänheten och när Pål Ahlsén ringt klockan för att markera att handelsdagen inletts stack kursen iväg till 333,5 kronor. En ökning med 11,2 procent redan i den inledande handeln och i börsens orderbok för aktien kunde man skönja bud på 350 kronor per aktie. Under de första minuterna bytte över 200 000 aktier ägare och omsättningen i den inledande handeln var därmed upp mot 70 miljoner kronor.

Som väntat avtog handeln sedan något och aktien föll ner till 330 kronor för att sedan stiga igen och vid börsens stängning låg kursen på 338 kronor, alltså 12,7 procent över emissionskursen och 1,3 procent över öppningskursen. Den första handelsdagens volym blev 817 811 aktier och omsättningen 273,4 miljoner kronor.

Kommer att sänka kapitalkostnaden

Genom noteringen samlar Akelius in dryga miljarden kronor i kapital, minus de kostnader som tillhör en notering. Preferensaktier skiljer sig ifrån stamaktier bland annat genom att utdelningen är fastställd och i fallet Akelius ligger den på 20 kronor per aktie och år, alltså 6,7 procent av de pengar bolaget tar in. På ett sätt kan man tycka att det är en ganska dyr finansiering men som Pål Ahlsén påpekar är det främst ett komplement till befintlig finansiering.

– Vi tror dels att vi kan sänka vår kapitalkostnad. Genom att bli publika kommer vi att kunna ge ut obligationer till en billigare ränta än annars och att vi med en bättre genomlysning kommer att generellt att få lägre räntekostnader. Så vi tror att det här kommer att bli en plusaffär trots att det är att betrakta som dyr finansiering, säger han.

Notera att givet att aktien kostar mer än emissionskursen 300 kronor blir direktavkastningen lägre än 6,7 procent. I skrivande stund ligger den på 5,9 procent och även om intresset för aktien fortsatt kommer att bli stort, det bäddar Akelius storlek för, så brukar preferensaktiers pris vara mindre volatilt än stamaktiers och det är därför inte sannolikt att aktiekursen kommer att skjuta i höjden framöver.

Foto: Sverrir Thór

Foto: Sverrir Thór

Största fastighetsbolag

Trots att Akelius endast har en preferensaktie noterad är man att betrakta som ett börsbolag och som sådant börsens största sett till fastighetsvärde. Man har således detroniserat Castellum som börsens största fastighetsbolag. Akelius hade vid förra kvartalsskiftet ett fastighetsvärde om 47,3 miljarder medan Castellums fastighetsvärde låg på 38,7 miljarder kronor.

Castellum är dock för all del alltjämt betydligt sett till marknadsvärde, med ett marknadsvärde på närmare 20 miljarder kronor är Castellum ett av börsens mest värda fastighetsbolag medan Akelius värde i den stund då dessa ord skrivs ”endast” uppgår till 1,1 miljarder kronor.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Akelius Fastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.