Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Lönsam upprustning av miljonprogramsområde

Publicerad: 31 januari 2013, 14:00

Med rätt angreppssätt kan man bygga upp ett socialt kapital som bryter utanförskap samtidigt som fastigheterna renoveras. I en aktuell rapport redovisar nationalekonomen Ingvar Nilsson och beteendevetaren Eva Lundmark sina slutsatser efter att ha följt en satsning i Södertälje under 3 år.


Ämnen i artikeln:

Telgekoncernen

Nationalekonomomen Ingvar Nilsson och beteendevetaren Eva Lundmark har följt det kommunala bostadsbolaget Telge Hovsjö under 3 år. Deras iakttagelser och slutsatser presenteras i den aktuella rapporten ”Det omöjliga tar bara något längre tid”.

Vad som lyfts fram är resurser för fastighetsrenovering används på ett sådant sätt att även områdets sociala kapital växer. Ett exempel är Hovsjöbyggarna som är en yrkesutbildning riktad till de boende i området. Under utbildningstiden renoverar eleverna lägenheter i området tillsammans med handledare.

– Efter utbildningen har nio personer fått arbete. Det innebär en socioekonomisk vinst på 72 miljoner kronor, säger Ingvar Nilsson.

Även fastighetsvärdet påverkas av det sociala kapitalet. I rapporten redovisas beräkningar på vad det kostar om hyresgästernas betalningsvilja minskar på grund av social oro och otrygghet. Om betalningsviljan i ett bostadområde av Hovsjös storlek är 10 procent lägre än genomsnittet innebär det en förlust på 230 miljoner kronor under en femtioårsperiod.

– Genom att anlägga ett socialt investeringsperspektiv på de satsningar som görs visar Telge Hovsjö i handling att människor inte är en kostnad utan en resurs, säger Eva Lundmark.

Rapporten finns att läsa på www.telge.se

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Telge AB

Ämnen i artikeln:

Telgekoncernen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.