onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Lista: Trots krisen – här är världens tre hetaste bostadsmarknader

Publicerad: 23 mars 2023, 13:21

Istanbul i Turkiet, landet där bostadspriserna stigit mest i världen under 2022.

Foto: TT

Turkiet är ohotad etta och Sverige hamnar på jumboplats när sajten Global Property Guide tar tempen på världens bostadsmarknader. På tredjeplats hittas en minst sagt oväntat spelare.

Ämnen i artikeln:

Svepetbostadspriser

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Justerat för inflation är Turkiet det land i världen där bostadspriserna stigit mest under fjolåret – med svindlande 63 procent, jämfört med året innan.

Förklaringen till det är enligt Global Property Guide en stark efterfrågan från både lokala och utländska investerare. Den sistnämnda gruppen lockas av den turkiska valutans accelererande värdeminskning gentemot dollarn vilket gör priserna på den turkiska bostadsmarknaden attraktiva för dem.

Läs också: Experterna om marknaden 2023 – segment för segment

Det är ett rejält hopp ned till listans andraplacering: Ho Chi Minh City i Vietnam som redovisas separat från övriga landet. I den sydostasiatiska storstaden har bostadspriserna stigit med 10,07 procent under 2022 jämfört med föregående år. Enligt Global Property Guide kan uppgången kopplas till den vietnamesiska ekonomin som gick för högvarv under fjolåret tack vare en kraftigt ökad inhemsk konsumtion och export men också en återhämtning inom turism.

Listans trea, Ryssland, får anses vara en oväntad spelare i sammanhanget. Efter landets fullskaliga invasion av Ukraina har ekonomin drabbats hårt. Ändå har landets huspriser stigit med 9,96 procent under förra året jämfört med 2021.

Läs också: Swedbank: Risken ökar för en till räntehöjning i april

Men utsikterna framåt ser dystrare ut för landet, tror Global Property Guide, som pekar på att IMF räknat ut att den ryska ekonomin kommer att växa med blygsamma 0,3 procent under 2023. Dessutom har hundratusentals ryssar lämnat landet de senaste månaderna och många av dem har köpt fastigheter på annat håll istället, till exempel Dubai.

Sverige hittar vi på 55:e plats, flera platser under krigsplågade Ukraina. En ekonomi som saktar ned, stigande räntor och inflation har bidragit till att bostadspriserna gick ned 13,35 procent i genomsnitt under 2022. Det ska jämföras med en uppgång på 12 procent året innan.

Läs också: Efter tvärniten – nu syns ett trendbrott för nyproduktion: ”Fler på visningarna”

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev