Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Lämnar förhandlingar även i Uppsala

Publicerad: 12 februari 2016, 09:32

Uppsala Domkyrka.

Foto: Wikimedia /Cyberjunkie

Fastighetsägarna MittNord lämnar förhandlingarna med Hyresgästföreningen i Uppsala. Detta efter ett “oacceptabelt slutbud” från Hyresgästföreningen.


Ämnen i artikeln:

FastighetsägarnaUppsalaHyresgästföreningen

Fastighetsägarna MittNord lämnar förhandlingarna med Hyresgästföreningen  i Uppsala. Detta efter ett “oacceptabelt slutbud” från Hyresgästföreningen. Beslutet påverkar cirka 10 000 hushåll i Uppsala kommun.

“Frånträdet föranleds av motpartens ovilja att ta till sig argument och istället förhala förhandlingen i syfte att få fastighetsägare att till slut ge upp” skriver Fastighetsägarna i ett pressmeddelande.

Argumenten för Fastighetsägarna att lämna förhandlingarna liknar de som tidigare framförts även i bland annat Stockholm, Göteborg och Norrköping.

– Det är inga orimliga hyreshöjningar Uppsalas hyresvärdar efterfrågar. Det handlar om en höjning på 1,1 procent, vilket för snitthyresgästen skulle motsvara cirka 70 kronor i månaden. I gengäld skulle hyresvärdarna kunna erbjuda ett fortsatt gott underhåll och en god service till sina hyresgäster, säger Andreas Sjöberg, marknadsområdeschef på Fastighetsägarna MittNord.

– Fastighetsägarnas agerande är oseriöst och visar att de inte har något intresse av att skapa en hållbar bostadsmarknad. Fastighetsägarna i Uppsala ansluter sig därmed till kampen för högre hyror och kortsiktig vinstmaximering, säger Mårten Gulin, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Region Aros-Gävle.

Enligt tidningen Hem & Hyra gör Fastighetsägarna ingen hemlighet av att strandningen är en politisk markering, eller att aktionen sker i samråd med den nationella organisationen – som vid flera tillfällen framfört att de inte nöjda med hur hyrorna sätts idag.

–Hyresgästernas värderingar ska få större genomslag på hyresnivåerna. Inte den samhällsekonomiska utvecklingen. Marknadsfaktorerna måste betyda mer, säger Rudolf Antoni, tf vd på Fastighetsägarna GFR, till tidningen.

Redaktionen

Källa: Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Hem & Hyra

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.