Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Köpesumman dold när Södertälje säljer 786 kommunala hyresrätter

Publicerad: 1 oktober 2019, 10:35

Hovsjö konstgräsplan.

Foto: Wikipedia

Det blev Månsbro fastigheter som fick köpa hälften av det kommunala bostadsbolaget Telge Hovsjös bestånd i Hovsjö. Kommuner motiverar försäljningen med att den ska ge intäkter till nybyggnation men håller summan hemlig.


Ämnen i artikeln:

Telge HovsjöGustav KällénMånsbro Fastigheter

Södertälje kommun säljer 786 hyresrätter ur allmännyttan till det privata fastighetsbolaget Månsbro fastigheter. Syftet för kommunen är att dra in pengar till nyproduktion, men köpesumman är sekretessbelagd.

På måndagen fattade kommunfullmäktige i Södertälje beslut om att sälja hälften av Telge Hovsjös kommunala hyresrätter och radhus i området till Månsbro Fastigheter. Yilmaz Kerimo (S), ordförande för det kommunala bostadsbolaget Telge Hovsjö säger till Fastighetsnytt att skälet är att få in fler aktörer i Hovsjö som vill utveckla miljonprogramsstadsdelen tillsammans med kommunen.

– Det andra skälet är att få loss kapital för att kunna bygga nytt, säger han.

Men hur mycket Södertälje kommun och skattebetalarna tjänat på affären vill kommunen dock inte berätta och hänvisar till sekretess. Enligt Telge Hovsjös årsredovisning från slutet av 2018 beräknas dock värdet för bolagets totalt 1 569 kommunala bostäder uppgå till drygt 1,2 miljarder kronor. De 786 bostäder som nu säljs utgör hälften nära hälften av det totala beståndet vilket borde kunna ge en fingervisning.

Hyresgästerna fick veta först när allt var bestämt

De befintliga hyresgästerna i de sex fastigheter och radhus som nu får en ny ägare har inte fått veta någonting i förväg om affären.

– Det är på grund av sekretessen. Alla hyresgäster fick information hem om affären igår kväll och ett möte är planerat för alla hyresgäster den 15 oktober, säger Yilmaz Kerimo.

Enligt honom innebär ägarbytet ingen skillnaden för hyresgästerna.

– Det kommer att behålla samma hyra, sin besittningsrätt och om det blir höjningar framöver blir det enligt vanliga förhandlingar med Hyresgästföreningen. De behåller också sina bonuspoäng om de vill flytta inom Telge Hovsjös bestånd. Den nya ägaren har ingått ett avtal om att de inte får sälja på minst åtta år, säger Yilmaz Kerimo.

Uppvuxna i Södertälje

Lars-Åke Månsson, vd på Månsbro fastigheter, kommenterar affären i ett pressmeddelande:

– Vi är uppvuxna i Södertälje och förutom fastighetsägande har vi ett gediget engagemang i kommunen. Vårt mål är att bedriva en mycket långsiktig fastighetsförvaltning i Hovsjö. Vi har erfarenhet och teknisk kunskap om hur fastigheterna fungerar och hur vi långsiktigt ska förvalta dessa för att skapa gemenskap och trivsel, säger Lars-Åke Månsson.

Månsbro Fastigheter AB är moderbolag i en koncern som ägs i sin helhet av Per-Axel och Lars-Åke Månsson. Bolaget äger fastigheter i centrala Stockholm och i Södertälje. Beståndet utgörs av kommersiella fastigheter och hyresfastigheter.

Lars-Åke Månsson säger till Fastighetsnytt att tillträde sker den 1 februari 2020. Planen är att renovera lägenheterna vartefter.

– När folk flyttar ut, det är då vi ska renovera. Annars skapar man lätt otrygghet, säger han.

Svefa har varit rådgivare år Telge Hovsjö i affären. Enligt Gustav Källén, vice vd och affärsområdeschef, så har intresset varit högt.

– Jag kan säga att det funnits ett flertal intressenter, säger han till Fastighetsnytt.

Andreas Jennische

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.