torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Köper Amastens bestånd i södra Sverige för 1,5 miljarder

Publicerad: 2 oktober 2019, 20:21

Ilija Batljan vd på SBB. Bild: SBB.

I en ny miljardaffär på den svenska bostadsmarknaden har Samhällsbyggnadsbolaget i Norden förvärvat 1 560 lägenheter på sju orter i södra Sverige av Amasten till ett underliggande fastighetsvärde om 1,5 miljarder kronor.

Ämnen i artikeln:

Jan-Erik HöjvallSBB FastigheterIlija Batljan

I en ny miljardaffär på den svenska bostadsmarknaden har Samhällsbyggnadsbolaget i Norden förvärvat 1 560 lägenheter på sju orter i södra Sverige av Amasten till ett underliggande fastighetsvärde om 1,5 miljarder kronor.

Enligt pressmeddelanden från de båda bolagen rör det sig om 41 fastigheter som har utgjort hela Amastens bostadsbestånd i södra Sverige, ett bestånd som Amasten benämner som Hubb Syd. De orter man därmed lämnar är Helsingborg, Osby och Åstorp i Skåne samt Karlshamn, Olofström och Ronneby i Blekinge och Växjö i Småland.

”Vi koncentrerar oss nu på Mälardalen, starka norrländska kuststäder och nyproduktion av Riki-lägenheter,” säger Amastens vd Jan-Erik Höjvall i en kommentar.

Lejonparten, cirka 1 100, av de 1 560 lägenheterna är belägna i Växjö och Ronneby och i en kommentar skriver SBB:s vd Ilija Batljan att man är särskilt glada att ha fått en stark position i Växjö och Blekinge där man nu är på väg att bli det största bostadsbolaget.

”Med dessa förvärv blir vi det största oberoende noterade bostadsbolaget, vilket med vår starka position som Nordens ledande aktör inom samhällsfastigheter skapar fortsatt bra möjligheter till värdeskapande och substansvärdetillväxt,” säger han.

Den totala uthyrningsbara ytan är cirka 115 000 kvadratmeter och hyresvärdet uppgår till 116,3 miljoner kronor vilket resulterar i ett driftnetto om 66,5 miljoner. Den preliminära köpeskillingen om 404 miljoner kronor finansieras med eget kapital och tillträde planeras till 15 december.

Vidare har de två bolagen bildat ett joint venture-bolag som ska utveckla 750 nya lägenheter, enligt Amastens Riki-koncept, i Nyköping. SBB och Amasten äger 50 procent vardera i det nybildade bolaget som köper 50 000 kvadratmeter byggrätter i Nyköping av SBB för 150 miljoner kronor.

”Vi ser fram emot vårt samarbete med Amasten att satsa på nybyggnation i Nyköping som en stark del av den växande Stockholmsregionen,” säger Ilija Batljan i en kommentar.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev