Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Kommer överens efter strandning

Publicerad: 5 februari 2016, 12:16

Efter tidigare strandade förhandlingar har Heimstaden och Hyresgästföreningen kommit överens om en hyresjustering för 2016 i Norrköping.


Ämnen i artikeln:

HyresgästföreningenHeimstaden

Efter tidigare strandade förhandlingar har Heimstaden och Hyresgästföreningen kommit överens om en hyresjustering för 2016 i Norrköping. Parterna har också tecknat en avsiktsförklaring, för att hitta en samsyn på längre sikt.

Årets hyresförhandlingar har gått trögt på vissa håll. Bland annat har de strandat med Fastighetsägarna på flera orter, även i Norrköping. Heimstaden, med drygt 2 000 lägenheter i staden, var först ut att tidigare i år lämna förhandlingarna då parterna enligt dem stod för långt ifrån varandra.

Efter att ha nått en överenskommelse återupptogs diskussionerna som nu landat i att hyran för samtliga lägenheter justeras med 1,2 procent från 1 april.

– Jag är glad över att vi till sist kunde återuppta förhandlingarna och ta oss förbi det låsta läget, säger Patrik Hall, VD på Heimstaden. Det åvilar ett stort ansvar på respektive part att få ett kollektivt förhandlingssystem att fungera. Tar inte parterna detta ansvar fullt ut och försöker finna minsta gemensamma nämnare som är acceptabel för båda parter kommer hela hyresförhandlingssystemet att haverera, fortsätter Patrik Hall.

De senaste veckorna har det stormat en del kring just hyresförhandlingssystemet när organisationen Fastighetsägarna strandat flera förhandlingar. Av vissa, bland annat Stockholms bostadsborgarråd Ann-Margarethe Livh (V), har detta setts som att organisationen har en politisk agenda – där de vill driva på politikerna mot marknadshyror.

– Det är väl någon sorts protest mot bruksvärdessystemet. Jag ser det som en del i en kampanj för marknadshyror, säger Ann-Margarethe Livh till Dagens Nyheter.

Maria Nordlander

Källa: Heimstaden och Dagens Nyheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.