Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Klart: så ska halvön vid Masthuggskajen byggas

Publicerad: 22 mars 2021, 12:57

Visionsbild över halvön i Göteborg. Foto: Kanozi Arkitekter

Den två hektar stora halvön på Masthuggskajen ska byggas. Alla avtal är nu klara.

Ämnen i artikeln:

MasthuggskajenÄlvstadenGöteborg

Maria Nordlander

maria.nordlander@fastighetsnytt.se


Kommunala Älvstranden Utveckling har nu tecknat avtal med alla inblandade byggaktörer för bygget av den stora halvön som ska byggas som en del av de stora planerna för utvecklingen av Masthuggskajen i Göteborg.

Utbyggnaden är sedan tidigare beslutad av staden, men till skillnad från i vanliga fall då staden står för grundläggningen av gator, trottoarer och parker kommer Älvstranden Utveckling själva att göra det. 

Läs även: Grönt ljus för Masthuggskajen

– När det nu handlar om en helt ny yta i vattnet med en tekniskt komplicerad konstruktion är det ekonomiskt och kvalitetsmässigt bättre att bygga allt i en sekvens. Nu genomför vi all grundläggning på halvön och får då kontroll på ekonomi, teknik och tidplan. Det innebär en ökad attraktionskraft för den stora entreprenad som ska upphandlas, säger Lena Andersson, vd på Älvstranden Utveckling. 

Bolaget har kommit överens med Stena Fastigheter, Riksbyggen och Elof Hansson Fastigheter om grundläggningen av kvartersmarken där deras hus ska byggas och med trafikkontoret om allmän plats. 

– Göteborgs Stad får en halvö till ett fast pris där de risker som alltid är förknippade med sådana här stora projekt fördelas mellan Älvstranden Utveckling och de privata byggaktörerna på Masthuggskajens halvö, säger Lena Andersson, vd för Älvstranden Utveckling i ett pressmeddelande. 

Läs även: Bildar bolag för Global Business Gate

Halvön ska bebyggas med fyra fastigheter som ägs av Stena Fastigheter som bygger hyresrätter, Riksbyggen som bygger bostadsrätter och Elof Hansson Fastigheter som tillsammans med Alecta Fastigheter ska bygga kontorshusen Global Business Gate.

— Detta känns riktigt bra. Det är ett stort kliv framåt för genomförandet av vårt kontorsprojekt Global Business Gate som ska ta plats på halvön och stå färdigt från och med 2025, säger Lennart Hedström, vd för Elof Hansson Fastigheter.

Grundläggningsarbetet planeras starta 2022. Inflyttningen i de första kontorslokalerna kan ske 2025 och i de första bostäderna 2026.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev