Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Klart för fler studentbostäder

Publicerad: 23 augusti 2017, 14:57

Bostadsminister Peter Eriksson (MP).

Foto: Teresa Ahola

Regeringen lovar att bygga minst 21 000 nya studentbostäder till 2026. Det framkom vid en presskonferens på onsdagen.


Ämnen i artikeln:

Helene Hellmark KnutssonAkademiska HusKerstin Lindberg GöranssonStudentbostäderPeter Eriksson

Regeringen lovar att bygga minst 21 000 nya studentbostäder till 2026. Det framkom vid en presskonferens på onsdagen.

Det råder stor brist på studentbostäder och Sveriges förenade studentkårer, SFS, slår i sin senaste rapport larm om det akuta läget. Samtidigt meddelar bostadsminister Peter Eriksson (MP) att det mellan 2008 och 2012 byggdes mindre än 500 studentbostäder om året, siffror som han med råge lovar att bräcka.

– Nu ökar vi bostadsbyggandet rejält, med fler hyresbostäder, bostadsrätter och studentbostäder.

Bara i år påbörjas byggen av 72 000 nya bostäder, varav 6 200 är studentbostäder.

– Det är en tiodubbling sedan 2010, så det händer väldigt mycket i Sverige just nu, säger bostadsministern.

Akademiska hus ska bygga 21 000 nya studentbostäder fram till 2026, varav 11 000 väntas bli klara redan 2021. Utöver det ska bolaget bidra med mark för 7 000 vanliga bostäder. Det är en reaktion på 22-punktsprogrammet och att regeringen i april 2015 gav det statliga bolaget uppdraget att börja förvalta och bygga bostäder för att lösa den akuta bostadskrisen.

– Det här är glada nyheter, 11 000 nya bostäder kommer att lösa många av problemen, säger Jacob Adamowicz, vice ordförande i SFS, till Fastighetsnytt.

De senaste siffrorna känns ändå som en klen tröst för dagens studenter, då organisationens årliga bostadsrapport visar att det saknas 17 000 studentbostäder i Sverige och att nya studenter i 13 städer kan få vänta minst en termin för att hitta tak över huvudet.

– Det stämmer, men förhoppningsvis har vi en stabilare bostadssituation om fem till tio år, säger Adamowicz.

Han tillägger dock att det kvittar hur mycket vi bygger om studenterna inte har råd att bo i lägenheterna. Peter Eriksson försäkrar att de nya bostäderna byggs efter studenters behov och att bolaget inte är ute efter höga hyror, men det visar sig att Akademiska Hus bygger studentbostäder med hyror på 4 950 kronor per månad för en liten etta på 21 kvadratmeter.

– Nya bostäder är aldrig lika billiga som gamla, men min bild är att Akademiska Hus bygger till rimliga prisnivåer för studenterna. De tar inte ut så mycket som möjligt, utan det kommer att kosta 4 000-5 000 kronor, säger han till Fastighetsnytt.

Regeringen meddelar samtidigt att 7 000 hyresrätter och 3 000 studentbostäder kommer att beviljas det statliga investeringsstödet i år. Det finns även samarbeten mellan kommuner och länsstyrelser om att ta fram fler studentbostäder. När det gäller Akademiska Hus så handlar tilläggsuppdraget om att bygga nya bostäder, erbjuda statlig byggmark och attraktiva platser i städer och nära universitet.

– Vi har jobbat med det här länge. För oss är det viktigt att skapa attraktiva campus och det här är ett verktyg för det, säger vd Kerstin Lindberg Göransson, till Fastighetsnytt.

Känns den givna byggtakten rimlig?

– Ja, sedan måste man ju påpeka att vi måste gå igenom samma processer som alla andra med byggplaner och annat. Det finns alltid en risk för överklaganden. Det kan hända mycket på vägen.

Har ni tittat på hyresnivåerna?

– Vi har jobbat nära studentorganisationer för att ta fram rimliga hyror och för att skapa värde för våra kunder.

SFS grönlistar nio städer som har lyckats tillgodose behovet av studentbostäder, som till exempel Gävle, Västerås och Östersund. Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, tror att det beror på att de har jobbat tätt ihop med kommunerna och att det kommunala bostadsbolaget har bidragit till en stark utveckling.

– Har man haft en bra dialog med kommunen, så har man oftast kunnat tillgodose behovet. Örebro har exempelvis varit duktiga på att matcha studentbehovet, säger hon till Fastighetsnytt.

I den första etappen fram till 2021 kommer Stockholm att få omkring 3 000 studentbostäder, Uppsala 2 000 och Lund 2 500 studentbostäder. Siffrorna för 2026 är inte klara ännu.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.