Få hela storyn
Starta din prenumeration
Bostäder
Publicerad: 13 juli 2022, 17:20
Andreas Morfiadakis, vd Klarabo, är nöjd över de senaste siffrorna.
Foto: Christoffer Lomfors, Marcus Lindström
Hög soliditet, uteslutande bankfinansiering, stabila kassaflöden och låg vakansrisk är fyra saker som särskiljer Klarabo. Nu kommenterar vd:n marknadsläget och avslöjar fler tillväxtstrategier i kristider.
Läs även: Klarabo dubblar siffrorna under andra kvartalet
Hur ser du på det rådande marknadsläget?
– Läget med högre inflation och ränta är osäkrare, men merparten av våra intäkter utgörs av hyresintäkter från vårt fullt uthyrda bestånd. Med en låg vakansrisk, välfylld kassa och färdiga avtal om utökad bankfinansiering står vi därför stabilt i krisen och redo att agera när intressanta förvärvstillfällen dyker upp, säger Andreas Morfiadakis, vd på Klarabo, till Fastighetsnytt.
Vilken påverkan väntas inflationen ha för era hyror och byggplaner på sikt?
– Hyrorna är förhandlade med Hyresgästföreningen. Vi kan därför inte kompensera oss med motsvarande inflationen, men förväntar oss att den generella höjningen kommer att vara högre än vad utfallet blev i år. Målet om att byggstarta 200 lägenheter i år kvarstår. Osäkerheten i planeringen är förstås större nu och vi noterar fler framflyttade och pausade nyproduktionsprojekt på marknaden. På sikt kommer detta kyla av efterfrågan på marknaden, vilket då borde leda till en marknad i bättre balans där fler nyproduktionsprojekt kan starta igen.
Materialpriserna har skenat, hur tacklar ni den förlusten?
– Det stämmer att kostnaderna har ökat och det påverkar hela branschen. Detta gör att vi generellt sett räknar med en något lägre exploateringsvinst i nyproduktionsprojekten framöver. Samtliga våra nyproduktionsavtal är dock flexibla så vi kan alltid säkerställa lönsamheten innan vi fattar beslut om byggstart.
Varför har ni inga gröna obligationer och utesluter ni det för all framtid?
– Klarabo finansieras i dag till 100 procent genom banklån. Den typen av finansiering är generellt sett mer trögrörlig, mindre volatil och ofta billigare än vad vi har sett på obligationsmarknaden. Med det sagt är vi inte immuna mot högre ränta, utan har förlängt vår kredit- och räntebindningstid och räntesäkrat en större andel av portföljen. Vi har även bindande lånelöften om drygt 1,3 miljarder och ser därför inget behov av att finansiera oss via obligationsmarknaden.
Hur ser er femårsprognos ut?
– Vi är ett tillväxtbolag och har förvärvat en hel del byggrätter och fastigheter runt hela Sverige på ganska kort tid. Trots annorlunda tider är siktet inställt på fortsatt tillväxt. Som jag nämnde har vi bindande lånelöften och därtill en kassa på cirka 700 miljoner kronor. En del av detta kommer gå till att fortsätta investera i våra befintliga fastigheter, nyproduktionen och eventuella förvärv. Vi vill köpa både byggrätter och förvaltningsfastigheter. Vår tillgängliga likviditet kombinerat med en något skakigare marknad innebär att vi med kort framförhållning kan agera om gynnsamma tillfällen uppstår, säger Andreas Morfiadakis.