Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Kista Torn snart klart för inflyttning

Publicerad: 17 april 2015, 11:02

Fastighetsnytt besökte byggplatsen för Kista Torn, där man nu har kommit till den högsta våningen.


De första boende i Stockholms högsta bostadshus flyttar in i sommar. Fastighetsnytt besökte idag byggplatsen för Kista Torn, där man nu har kommit till den högsta våningen.

Bygget är indelat i två torn, varav det höga är 120 meter högt med 35 bostadsvåningar och 266 bostäder. Det lägre tornet är 60 meter högt, med 96 bostäder.

Det första spadtaget togs under hösten 2012, och alla boende förväntas vara inflyttade under sommaren 2016. De första flyttar in på de lägre planen i sommar, innan hela bygget är färdigställt. Under byggsemestern ska sedan 70-80 boende flytta in under sommaren. Inflyttningarna kommer sedan ske kontinuerligt under året, i takt med att bygget färdigställs.

Från bygghissen får man en känsla för höjden

Från bygghissen får man en känsla för höjden

Bygget som startade under hösten 2012, kommer att ha tagit över tre år innan det är klart.

– Det finns en hel del utmaningar med den här typen av bygge. Bara en sådan sak att byggnaden ska kunna röra sig. Den är konstruerad för att kunna ta emot vindar som kommer en gång var femtionde år, då kommer huset att röra sig ungefär 12 cm. Det är viktigt att det är trögrörligt, man ska inte uppleva den här rörelsen. Vi har också varit tvungna att installera ett sprinklersystem i varje lägenhet, då brandbilarna inte når så högt upp, säger Benny Svärd, projektledare för Kista Torn.

På de högsta våningarna har man fortfarande en hel del jobb kvar

På toppen har man fortfarande en del jobb kvar

Förtätning sker på höjden
Kista Torn kommer att bli det högsta bostadshuset i Stockholmsområdet. En av anledningarna till att det inte byggs fler höga hus är att både invånare och politiker vill värna om Stockholms siluett – man vill inte att höga byggnader ska störa exempelvis Globen eller de många kyrktornen.

– Nu känns det dock som att man har en ambition att bygga högre hus. Att bygga på höjden är en förutsättning för att kunna förtäta Stockholm. Det ger dessutom ett litet grönt ”footprint” på de gröna lungorna som är Stockholm, säger Mikael Åslund, regionchef på JM.

En annan anledning till att det inte byggs så många höga hus kan ha att göra med priset. En faktor är att lägenheterna blir något mindre, eftersom väggarna måste vara väldigt tjocka för att klara den höga höjden.

– Det är ungefär 15 procent dyrare att bygga höghus, då det är mer tekniskt komplicerat. Logistik, konstruktion och relationen mellan den säljbara ytan i huset kontra hur mycket vi bygger spelar roll. Affärsmöjligheterna måste vara rätt, säger Johan Skoglund, VD på JM.

Mikeal Åslund, Johan Skoglund och Benny Svärd

Mikael Åslund, Johan Skoglund och Benny Svärd

Dyrare ju högre upp man kommer
Kista Torn består enbart av bostadsrätter. Priserna har stigit ju högre upp man kommer. En lägenhet på de nedre våningarna har legat på mellan 20 och 23 000 kr/kvm, medan lägenheterna högst upp landat på omkring 55 000 kr/kvm. I dagsläget finns bara fyra av lägenheterna kvar till försäljning.

– Ser man till prisbilden kan vi ta högre betalt ju högre upp vi kommer. Men det är ändå de som har gått först. Det finns en grupp människor som vill bo högt och som vill ha utsikten, säger Mikael Åslund.

Maria Nordlander

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.