Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Bostäder

Kan den norska modellen lösa bostadsbristen?

Publicerad: 30 Juni 2014, 12:01

Området Bjøvika i Oslo.

Foto: Wikipedia/Helge Høifødt.

Den svenska bostadsmarknaden karaktäriseras för närvarande av en hel del problem. Det konstaterar byggbolaget Veidekke i en ny rapport med titeln Bostadsägarlandet. I sin rapport förespråkar man den norska modellen som en lösning i syfte att få fart på bostadsbyggandet i Sverige.


Ämnen i artikeln:

Veidekke

Sverige har bland annat det lägsta bostadsbyggandet i Norden och som följd av den rådande bostadsbristen har arbetsmarknaden allt svårare att rekrytera samtidigt som trängdboddheten ökar i storstädernas periferi, skriver Veidekke i sin rapport som släpptes på måndagen.

Vidare konstaterar man att problemen inte är nya utan härstammar från 1991 då den tidigare subventionspolitiken slopades och ersattes av egentligen ingenting alls.

”Den politiska lösningen blev att överlåta ansvaret för bostadsbyggandet till marknaden. Den omedelbara följden blev att byggandet minskade kraftigt. Detta påverkade särskilt hyresrätten och för övriga boendeformer fick hushållen ansvaret för finansieringen,” skriver Veidekke i förordet till sin rapport och ställer sig sedan frågan huruvida det var ett medvetet politiskt val att byta system eller om man helt enkelt valde att avveckla den gamla modellen utan en genomtänkt plan för att ersätta det gamla systemet.

För att lösa problemet föreslår man att svenska myndigheter tittar mot Norge och den modellen som tillämpats i vårt grannland sedan andra världskrigets slut. Istället för den svenska modellen med staten och kommunerna som centrala redskap valde Norge att satsa på privat finansiering i ägda och kooperativa boendeformer.

”Skillnaden i valet av medel är betydande. Medan vi i Sverige valde att styra finansiellt stöd mot producenterna (och sedan styra via regelverk) valde Norge att stimulera hushållens förmåga att efterfråga bostäder,” skriver Veidekke i sin rapport.

Bolaget föreslår att en ny bostadspolitik bygger på att egna bostäder dels utgör merparten av nyproduktion, dels utgör största andelen av befintliga bostäder. Det i sin tur innebär att politiken måste inriktas på att ge fler hushåll möjlighet att etablera sig i ägd bostad, även de som i dag är i praktiken utestängda från ägarmarknaden. Man föreslår bland annat ett startlån, som i princip är ett statligt topplån, till de som vill köpa sig en bostad samt ett skattemässigt gynnat bosparande för folk i åldern från 18 till 36 år. Dessutom betonar man vikten av att hyressättningssystemet reformeras.

Här kan du ladda hem rapporten:

Bostadsägarlandet rapport 140626

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Veidekke

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.