Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

JM:s sju höghus – för höga

Publicerad: 25 februari 2016, 14:16

Husen sedda från Tantolunden. Bild: JM.

Länsstyrelsen i Stockholm anser att de upp till 37 våningar höga husen som JM vill bygga i Marievik, Stockholm, är för höga. Det högsta tornet på 118 meter anses vara 40 meter högre än vad Länsstyrelsen anser är möjligt på grund av radartrafiken till Bromma flygplats.


Ämnen i artikeln:

ModeraternaStockholmLänsstyrelsenJM

I projektet ”Marieviks udde”, som JM tog över från AMF för drygt ett år sedan, planerar bolaget för sju nya hus med totalt 750 nya lägenheter. Höjderna varierar mellan 13 och 37 våningar.

I ett yttrande till Stockholms stad skriver Länsstyrelsen bland annat att husen skulle bli för höga, men också att de skulle synas enda från Skogskyrkogården och att Tantobadet skulle skuggas vissa tider i augusti.

Här planeras de sju husen. Bild: JM.

Här planeras de sju husen. Bild: JM.

Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) tror dock fortfarande på projektet.

– Vi har alltid en dialog med Länsstyrelsen i sådana här projekt, särskilt när det gäller flygradarn, som ofta är en faktor när det gäller höga hus. Vi räknar med att vi kan landa någon gång under våren, säger Mogert till tidningen Mitt i.

Vidare menar han att ett alternativ är att justera planerna på höjden.

– Vi visste om den här problematiken när vi gick ut på samrådet och vi kommer att ha en dialog med länsstyrelsen. Jag tror att projektet kommer att bli av. Sedan är det som med alla stora projekt i Stockholm, vi omarbetar dem på vägen, säger Mogert till tidningen.

Oppositionsborgarrådet Joakim Larsson (M) är kritisk mot Länsstyrelsens besked.

– Bostäderna i Marievik är långt ifrån det första som Länsstyrelsen stoppat. Man kan ju fråga sig om det är någon idé att som politiker fortsätta driva på för fler bostäder i Stockholm. Om regeringen menar allvar med krafttag för ökat bostadsbyggande måste denna typ av hämsko på kommunerna undanröjas. Det är långt viktigare än statliga byggsubventoner och segdragna diskussioner om regelförenklingar, säger Joakim Larsson.

Från JM:s sida säger man att det alltid finns utmaningar, och möjligheter, i stadsbyggandet och ambitionen att skapa fler bostäder.

– Men vi har haft ett bra samarbete med Stockholm stads stadsbyggnadskontor och våra arkitekter (Search), som vi nu fortsätter och vi ser fram emot att snarast få arbeta vidare med de synpunkter som framförts av Länsstyrelsens och övriga remissinstanser, säger Benny Svärd, projektledare, till Fastighetsnytt.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.