Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Jenny Jonsson: ”Långa handläggningstider hos kommuner fördyrar bostadsbyggen”

Publicerad: 15 oktober 2020, 08:00

Finansiering av hyresrätter går bra i dag, men längre handläggningstider hos kommunerna är en utmaning som fördyrar välbehövliga byggen, uppger ByggVestas vd Jenny Jonsson.


Ämnen i artikeln:

Byggvesta

Jenny Jonsson, som tillhör ägarfamiljen, efterträdde Rolf Eriksson som vd för ByggVesta i april, mitt under pandemin. Nu rustar hon för fullt för fortsatt tillväxt för bolaget som är nischat på hyreslägenheter och på studentbostäder i storstäder nära goda spårbundna kommunikationer. 

– Vi tror på vår nisch och kommer fortsätta förbättra våra produkter och erbjudanden till våra kunder. Vi ska växa rejält, slår Jenny Jonsson fast.   

Läs även: Vasakronans förra vd tar plats i nytt JV – ska bygga bostäder i Barkarbystaden

Bolaget, som utvecklat och förvaltat bostadsfastigheter sedan början av 2000-talet för egen förvaltning och i joint venture, förvaltar runt 3 300 hyresrätter med en årlig tillväxt på cirka 600 lägenheter. 

– Det finns så mycket att göra inom området hyresrätter i Sverige. Många bolag vill in på bostadshyresmarknaden nu. Men att bygga hyresrätter med kvalitet till rätt pris tar tid att lära sig. 

Leveranserna fungerar i stort sett smärtfritt trots pandemin

Planerna följs och ligger fast trots pandemin. Byggprocesserna fungerar utmärkt enligt Jenny Jonsson, med några få undantag för någon enstaka leverans av speciellt byggmaterial. Bankerna som varit restriktiva en tid har återgått till normala diskussioner för bolagets marknad, uppger hon.

– Pandemin har visat på en stabilitet för den svenska hyresrättsmarknaden. Stabiliteten i hyresrättsaffären beror inte bara på de boende utan också på att investerarna vill ha just det. 

Läs även: Storaffär när Bonnier satsar på bostäder

Pandemin har dock inte bara påverkat handläggningstider och villkor hos banker, utan även kommunernas handläggningstider, vilket innebär en fördyring av byggena, konstaterar hon.  

– Eftersom det är stor efterfrågan på bostäder är det viktigt för oss att man får fram bra detaljplaner i lägen där folk vill bo och kanske också arbeta, säger hon. 

– Det är en utmaning för oss att kommunala planer och investeringar i dag drar ut på tiden. Det orsakar ökade kostnader för oss, som fördyrar bostäderna. 

I sin senaste joint venture Hållbo, som ägs tillsammans med Bonnier Bostad, bygger ByggVesta för första gången utöver hyreslägenheter och studentbostäder även ägarlägenheter.

Hållbo, vars första projekt initierade i juni, har siktet inställt på 1 600 nya lägenheter till 2027. JV-bolaget har redan över 300 lägenheter i förvaltning och 260 lägenheter i produktion, varav hälften ägarlägenheter, och över 1 000 i pipeline.

För ägarlägenheter och vid nybyggnation av bostadsrätter är externfinansiering utmanande, konstaterar Jenny Jonsson.    

– Att sälja bostäder innan ett byggprojekt startar är svårt i dag. Det går möjligtvis för väldigt etablerade spelare i bra lägen att ”sälja på ritning” numera. Bostadsrätter är dock inget som ByggVesta utvecklar.

Efterfrågan överstiger utbudet

Däremot räknar hon med kundintresse för de planerade ägarlägenheterna. Inte minst kommunerna vill se bättre mix med den i utlandet populära ägandeformen.        

Bedömningen är att det alltid kommer vara stor efterfrågan relativt centralt, även om några kanske prioriterar större lägenheter närmare naturen vid fortsatt mer hemarbete. Överallt där ByggVesta bygger överstiger efterfrågan utbudet, vilket speglas i långa kötider.     

Nu inspireras vi av USA i byggena.

ByggVesta grundades i 1951 i Linköping av byggnadsingenjör Åke Eriksson. På 1990-talet köptes bolaget av dagens amerikanska ägarfamilj. Jenny Jonsson är född och uppvuxen i USA, men har de senaste åren arbetat i moderbolaget Bansvik Holding.

– Jag märkte att nästan alla bodde ensamma och att det väckte förvåning när jag sökte en roommate. Till slut hittade jag ett co-living med 50 andra. Nu inspireras vi av USA i byggena. För att studenter ska prestera bra krävs trygghet och socialt sammanhang.

Läs även: Stockholms stad markanvisar över 1 250 nya bostäder – här är bolagen som får bygga 

Än är pandemins effekter långt ifrån över, befarar hon.

– Jag tror inte det är över på minst ett år. Det gäller att hitta långsiktiga lösningar och fortsätta med den inledda strategin, ha nära kontakt med banker, kommuner med flera.  

Barbara Taltavull

 

 

 

Ämnen i artikeln:

Byggvesta

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.