tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Jättebygget på Södermalm i gång - sju kvarter med 1 200 bostäder

Publicerad: 21 januari 2021, 09:00

Kvarteret Persikan är den tomt där SL:s bussgarage tidigare låg. Detaljplanen består i sin tur av sju olika bostadskvarter. Foto: Stockholms stad

I det gamla industrikvarteret Persikan på östra Södermalm, där SL:s bussdepå tidigare låg, ska Stockholms stad tillsammans med en rad aktörer bygga sju nya bostadskvarter med cirka 1 240 lägenheter. Stockholmshem byggstartar nu sin del. ”Det är mycket glädjande att arbetet nu drar i gång med kvarteret Persikan”, säger fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M).

Ämnen i artikeln:

Stockholms stadSvenska BostäderFolkhemSKBEinar MattssonStockholmshemJMSödermalm

AJ


Det är sju olika byggaktörer som tillsammans ska bygga 1 240 nya lägenheter på den bit mark på östra Södermalm i Stockholm som tidigare rymde SL:s bussgarage och Spårvägsmuseet. 

Läs även: Spaden i marken för stort bostadsprojekt på Södermalm

De kommunala bostadsbolagen Svenska bostäder och Stockholmshem bidrar med 170 respektive 151 hyresrätter i området Persikan men är inte ensamma om den upplåtelseformen. Fördelningen i hela området blir cirka 665 hyreslägenheter och 575 bostadsrättslägenheter. Persikan får också två nya förskolor med totalt 10-12 avdelningar. 

– Det är mycket glädjande att arbetet nu drar i gång med kvarteret Persikan, som kommer att ha såväl bostäder, förskolor och butiker. Detta är en del av att vi kombinerar byggande mellan stadens bolag och privata aktörer för att skapa hela 1200 nya lägenheter i området. Det kommer skapas ett helt nytt kvarter, som knyts ihop med gång- och cykelstråk som binder samman Södermalm, säger fastighetsborgarråd Dennis Wedin (M) i en skriftlig kommentar till Fastighetsnytt.

Läs även: Serneke och Wallfast gör affär – ska bygga hyresrätter på Södermalm

Planeringen för exploateringen har pågått i många år och när bostadskvarteren står klara om tre-fem år kommer de att utgöra ett stort tillskott till bostadsutbudet i Stockholm. 

Stockholmshems hyresrättskvarter i Persikan ska se ut så här när det är klart framåt 2023. Foto: ÅWL arkitekter

Björn Ljung (L), ordförande i Stockholmshem, trycker på att de nya hyresrätter som nu byggstartas blir klimatsmarta.

– Stockholmshem bygger 151 hyreslägenheter i detta attraktiva läge på Södermalm. Vi bygger för en hållbar och klimatsmart framtid och husen rustas med cykelgarage, solceller och dagvattenrening genom växtbäddar och sedumtak. Jag ser fram emot att se de första hyresgästerna flytta in vid årsskiftet 22/23.

Kvarteret Persikan ska rymma 1240 nya lägenheter fördelade på sju kvarter när det är klart 2025. Bygget är nu i gång. Först ut var Svenska bostäder och nu följer Stockholmshem efter.

Foto: Andreas Jennische

Först ut att börja bygga i området var Svenska bostäder som drog i gång med markarbeten i oktober 2020.

Alla aktärer som bygger bostäder i kvarteret Persikan

Einar Mattson

Folkhem

JM

Seniorgården

SKB

Stockholmshem

Svenska Bostäder

Veidekke

Wallfast

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev