onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

”Jag tror inte att bostadsfrågan är det första man ska rycka i”

Publicerad: 15 september 2014, 13:56

Valet gav ganska få vinnare men vad betyder det för branschen och bostadsbyggandet?

Ämnen i artikeln:

Hans WallenstamLennart WeissStellan LundströmTomas Ernhagen

Valet gav ganska få vinnare men vad betyder det för branschen och bostadsbyggandet? Fastighetsnytt frågade några aktörer om hur de ser på resultatet. Stellan Lundström tror att lagda kort från tidigare regering kommer att ligga ett tag medan Hans Wallenstam tror att valresultatet kan ge en ganska spännande konstellation.

Tomas Ernhagen, Chefekonom Fastighetsägarna
-Valresultatet i sig var inte helt oväntat men känns ändå olustigt när det är så extremt oklart hur regeringsbildningen ska se ut. Dessutom är mycket oklart kring Alliansens framtid nu när Reinfeldt och Borg har lämnat. Tros den stora osäkerheten tror jag ändå att det kommer att gå att styra Sverige framöver. Mitt stalltips är att S och MP bildar minoritetsregering och att Alliansen släpper fram deras budgetförslag. De har inget att vinna på att driva fram ett nyval, eftersom det nog bara är SD som skulle kunna stärkas av det. På sikt är det ju dessutom fullt möjligt att något mindre alliansparti kan tänka sig ett närmare samarbete med den nya regeringen. Därför tror jag att vi slipper en regeringskris. Lugnet på de finansiella marknaderna tyder på att andra gör en liknande analys.

Men det är klart att valresultatet skapar osäkerhet kring en del frågor som är mycket viktiga, även för fastighetbranschen. Vad kommer exempelvis att hända med Företagsskattekommitténs förslag? Andra exempel är vad som händer med det västsvenska paketet efter göteborgarnas nej till trängselavgifter och hur S och MP ska hantera Förbifart Stockholm och Bromma flygplats.

Hans Wallenstam, vd Wallenstam
 -Det blir en spännande konstellation, resultatet bäddar för att man tvingas samarbeta över blockgränserna, både i kommuner och på riksnivå och det kan nog komma något gott ur detta. Alla är ju rörande överrens om att bostäder behövs och alla vill fram, agendan är nästan densamma för de flesta inblandade. Det blir antagligen lite vakuum några månader innan man kommit fram då det sker en hel del byten och nya politiker och tjänstemän ska hitta ett samspel.

Lennart Weiss, kommersiell direktör Veidekke
-Ett valresultat med idel förlorare, förutom Sverigedemokraterna. Även om det är Löfven som ska bilda regering så är det lätt att se att glädjen är ganska behärskad, de hade förväntat sig ett annat utslag. Löfven får svårt med sin intention att skapa en regering som har stöd av en majoritet i riksdagen som var hans förstahandsmål, då är frågan vad som är andrahandsmålet. Som det ser ut nu på kommentarerna så kommer han att bilda en minoritetsregering med MP och sedan söka stöd i riksdagen och det är ett väldigt vanskligt upplägg.

Det kommer att dröja innan man får besked och det kommer definitiv att gälla för bostadspolitiken. I lyckligaste fall kan det leda till att man sätter sig ner och diskuterar med delar av oppositionen för att få ihop en gemensam nämnare, och är man väl där kan det innebära att man tillsätter bredare parlamentariska utredningar på olika områden för att komma fram till något som har stöd i riksdagen, försvarsfrågan är en sådan men även bostadsfrågan har varit en kandidat för den typen av upplägg. Men vi får räkna med att det är ett osäkert läge i några veckor innan vi vet hur en regering ser ut men också hur strategin för den regeringen ser ut.

Stellan Lundström, Professor i Fastighetsekonomi och Dekan för skolan Arkitektur och samhällsbyggnad, KTH
   -Valresultatet som sådant är mer eller mindre en katastrof rent parlamentariskt. Jag har känslan av att detta betyder att lagda kort av tidigare regering kommer att ligga ett tag. Det är min första bedömning, plan- och byggprocesser löper på och man gör inte mycket åt skattesystemet utan det är status quo. Men jag tror inte att bostadsfrågan är det första man ska rycka i då det är så komplext. Sedan har man gått ut och lovat ett antal hundra tusen lägenheter, frågan är vad de löftena är värda med detta resultat.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev