Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Investeringsstödet ändras - regeringen skrotar pottsystemet

Publicerad: 20 oktober 2021, 07:41

Foto: querbeet

Regeringen tar bort pottsystemet i dagens investeringsstöd för nyproduktion av bostäder och prioriterar stöd till de tre storstadsregionerna. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.


Ämnen i artikeln:

Regeringen

Efter reformeringen av investeringsstödet ska Boverket fördela tillgängliga medel mellan länsstyrelserna om det inte finns någon färdigberedd ansökan om investeringsstöd i någon av storstadsregionerna. 

Läs även: Märta Stenevi om budgeten: ”Vi har en stökig process framför oss”

Från 1 februari 2020 har investeringsstödet fördelats på två potter, en för de tre storstadsregionerna och en för projekt i övriga landet. Potternas storlek har baserats på det beräknade behovet av bostadsbyggande i landets olika delar, vilket inneburit att tre fjärdedelar av medlen inledningsvis har gått till ”storstadspotten”. Efterfrågan på investeringsstöd har dock varit betydligt större utanför storstadsregionerna än inom dessa, skriver regeringen.

Trots att Boverket hela tiden har utnyttjat möjligheten att vid behov omfördela medel mellan potterna har systemet, i kombination med ett ”mycket högt” söktryck, bidragit till långa väntetider på beslut för ärenden som varit färdigberedda av länsstyrelserna. Systemet har inte heller varit tillräckligt transparent för de som ansöker om investeringsstöd och väntar på beslut, skriver regeringen.

Läs även: Ett år kvar till valet: Så ser branschens önskelista till politikerna ut

Efter reformeringen av investeringsstödet ska Boverket fördela tillgängliga medel mellan länsstyrelserna i förhållande till hur länge ärenden har väntat på beslut om stöd om det inte finns någon färdigberedd ansökan om investeringsstöd i någon av storstadsregionerna. 

Björn Rundström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

bjorn.rundstrom@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Regeringen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.