onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Investerar tre miljarder i bostäder

Publicerad: 20 maj 2016, 12:00

Annica Ånäs är vd för Atrium Ljungberg. Foto: Atrium Ljungberg.

Tidigare i våras meddelade Atrium Ljungberg, ett bolag som fram till nu varit mest fokuserade på handel, att man påbörjat en satsning på bostäder. Fastighetsnytt har ställt några frågor till Annica Ånäs, vd på bolaget.

Ämnen i artikeln:

Annica ÅnäsAtrium Ljungberg

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Ni ska börja satsa på bostäder. Varför?
– Vi tycker att bostäder är ett bra komplement till våra helhetsmiljöer. Vi jobbar ju med hållbar stadsutveckling och att få de olika verksamheterna att dra nytta av varandra. Då ser vi att bostäder är ett väldigt bra inslag i den tanken, säger Annica Ånäs.

Det första projekt som blev klart är ett antal hyresrätter i Gränby, Uppsala, ett område som bolaget är aktiva i och bygger upp ett nytt handelsområde.

Ni har tagit första spadtaget nu på ett ganska stort projekt i Uppsala. Vad är nästa område?
– Ja, i Uppsala börjar vi nu vår bostadssatsning med 62 hyresrätter, men tanken är att det ska bli ungefär 450 lägenheter. Men vi jobbar också här i Sickla, med att utveckla just bostadssidan. Vi har en plan på att bygga ungefär 1 000 nya bostäder här.

Hur stor investering räknar ni med att det blir?
– Idag, om man tittar på vår projektportfölj, så har vi ytterligare nio miljarder ungefär att investera, och bostäder är ungefär en tredjedel av det – så tre miljarder går till vår bostadssatsning.

Hur stor del av er portfölj kommer bostäder att vara på sikt, när ni är färdiga med det ni har på ritbordet nu?
– Om man tittar på vår balansräkning i dag, så har vi 3 procent som är hyresrätter. Men även om vi bygger 1 500 lägenheter till, som vi planerar just nu, så kommer en stor del av det att vara bostadsrätter vilket gör att det inte är så många av dem som kommer in på balansräkningen. Så jag ser inte egentligen att andelen kommer att öka på sikt.

Varför bostadsrätter?
– Tittar man rent ekonomiskt och krasst så är ju bostadsrätter mer lönsamma än hyreslägenheterna, samtidigt tycker vi att det är viktigt att tillföra just hyresrätter.

Maria Nordlander
Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev