Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

“Ingen vinner på läget som det är nu”

Publicerad: 25 augusti 2015, 13:30

Studenterna är en särskilt utsatt grupp i bostadsbristens Sverige. På tolv studieorter anger man att man har en brist på studentbostäder, enligt en genomgång av bostadssituationen som Studentbostadsföretagen har gjort.


Ämnen i artikeln:

StudentbostäderStudentbostadsföretagen

Studenterna är en särskilt utsatt grupp i bostadsbristens Sverige. På tolv studieorter anger man att man har en brist på studentbostäder, enligt en genomgång av bostadssituationen som Studentbostadsföretagen har gjort. Organisationen presenterar en rad förslag på åtgärder för att komma till rätta med bristen. Bland annat vill man möjliggöra för lärosätena att bli beställare, avskaffa fastighetsskatten för studentbostäder och skapa ett särskilt regelverk för studentbostäder.

– Det stora antalet bristorter visar på en nationell studentbostadsmarknad i obalans och det krävs en rad olika åtgärder för att bygga bort den, både på nationell och lokal nivå, säger Martin Johansson, generalsekreterare för Studentbostadsföretagen.

I undersökningen anger ingen ort att de har ett överskott på bostäder, vilket är första gången sedan kartläggningen inleddes.

– Det finns ingen som vinner på läget så som det ser ut nu. Enligt en rapport som vi tog fram i våras gynnas regioner ekonomiskt av att skapa förutsättningar för studenter att bo på orten. Över hela landet ser vi gemensamma ansträngningar för att råda bot på bristsituationerna, det återstår att se om de ger resultat, säger Martin Johansson.

Det man eftersträvar är en balans mellan antalet studenter och studieplatser. För att komma dit beräknas behovet ligga på 20 000 nya studentbostäder i landet. Även om det byggs mycket, förväntas den siffran öka när regeringen samtidigt satsar på 15 000 nya studieplatser de närmsta tre åren.

I Stockholm är situationen fortsatt värst. Även om nyproduktionen är på uppgång finns det en oro för att många av planerna i det tidiga skedet inte kommer att bli av.

– Samtidigt ser vi också att många nyproduktioner av studentbostäder har en hög hyra som det är osäkert om studenterna klarar av. Vi ser positivt på framtiden eftersom viljan och engagemanget för att bygga fler studentbostäder är stort och vi hoppas att det faller väl ut för studenterna i slutändan, kommenterar Ingrid Gyllfors, vd på Stockholms Studentbostäder i rapporten.

Förutom relationen mellan studenternas ekonomi och kostnaden för nyproduktion, samt bristen på mark, sätter Studentbostadsföretagen fingret på ett annat problem. Studentbostäder är en speciell boendeform, “ett mellanting mellan bostäder och hotell”. Ruljangsen är stor, vilket medför dyrare förvaltningskostnader än för vanliga hyresrätter. Detta tycker man inte avspeglas tillräckligt i reglerverket.

Flera förslag på åtgärder för att kommer tillrätta med bristen presenteras i rapporten:

- Etablera samarbete mellan lärosäte, kommun, bostadsföretag och andra aktörer
- Inför en studentbostadsnorm vid tilldelningen av nya studieplatser
- Förbättra kommunal planering och beredskap för att skapa bostäder som motsvarar efterfrågan
- Möjliggör för lärosätena att agera beställare
- Inför skattelättnader för förvaltningen genom exempelvis avskaffad fastighetsskatt för studentbostäder
- Mer flexibla uthyrningsvillkor
- Effektivisera planprocessen vad gäller överklagan och handläggningstider hos kommunen
- Öka tillgången på byggbar mark i rätt lägen och omfattning
- Skapa ett särskilt studentbostadsregelverk anpassat efter studentbostadens förutsättningar

Maria Nordlander

Källa: Studentbostadsföretagens rapport ”Studboguiden 2015 – en genomgång av studentbostadssituationen på landet studieorter”, pressmeddelande Studentbostadsföretagen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.