Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

”Ingen synvilla att ungdomar har det tufft idag”

Publicerad: 20 september 2013, 04:14

Foto: Sigurdur J.Olafsson.

Under inledningspasset på torsdagens Business Arena diskuterade en panel ungdomars situation i dagens samhälle.


Under inledningspasset på torsdagens Business Arena diskuterade en panel ungdomars situation i dagens samhälle. Som vanligt när man generaliserar är skillnaderna inom en grupp som buntas ihop av ett begrepp stora, men samtliga i panelen var överens om att det finns problem på arbets- och bostadsmarknaden.

– Ungdomar har det tufft idag, det är ingen synvilla. Vi har ett samhälle där inte alla får plats säger Hedda Segersten Radw’an som är pressansvarig för Unga om Slussen.

I Grekland finns det regioner där ungdomsarbetslösheten uppgår till 75 procent och i Spanien ligger den på 53 procent. Svenska ungdomar har det bättre i jämförelse. Likafullt var representanterna för Grön Ungdom, (Lorenz Tovatt), SSU (Gabriel Wikström) och MUF (Erik Bengtzboe) överens om att det är höga trösklar in på den svenska arbetsmarkanden. Samma saker gäller bostadsmarknaden.

– Kommunerna borde dumpa priset på mark och chocka marknaden. Det skulle sätta fart på bostadsbyggandet, säger Erik Bengtzboe.

– Det skulle inte hjälpa, många byggbolag skulle hålla på marken ändå. Det som behövs är aktiv bostadspolitik och politisk planering, säger Gabriel Wikström.

Blandade upplåtelseformer – även i samma fastighet – och att använda mark för att bygga ihop isolerade förortsområden med staden var några konkreta förslag från panelsen för att stimulera bostadsbyggandet.

Daniel Bergstrand

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.