Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Bostäder

Ingen bostadsbubbla i Sverige

Publicerad: 5 Juni 2013, 07:47

Lars E O Svensson.

Foto: Sandra Kennlöv

Hade Sverige haft en bostadsbubbla så skulle den ha spruckit när världsekonomin drabbades av den så kallade Lehman-krisen 2008 och 2009.


Ämnen i artikeln:

Lars E O Svensson

Hade Sverige haft en bostadsbubbla så skulle den ha spruckit när världsekonomin drabbades av den så kallade Lehman-krisen 2008 och 2009. Det menar ekonomiprofessorn och före detta vice riksbankschefen Lars E O Svensson som var först ut bland talarna på Fastighetsnytts seminarium ”Bostadsbubblan, skuldsättningen och bostadsbyggandet – kan storstäderna växa om inte hushållen får låna?” på tisdagen.

Lars E O Svensson har som bekant emotsatt sig den penningpolitik majoriteten i Riksbankens direktion valt att driva och tackade därför nej till förnyat förordnande som vice riksbankschef. I sitt föredrag kopplade han ihop sitt ställningstagande med debatten om bostadsbubbla och hushållens skuldsättning som majoriteten av riksbanksdirektionen anser vara ett hot mot ekonomin. Han ser inte skuldsättningen som ett stort problem och påpekar att hushållen har starka balansräkningar och en genomsnittlig bruttosoliditet på 67 procent av sina samlade tillgångar. En stor del av dessa tillgångar ligger såklart bundna i bostäderna och då är bostadspriset ju en viktig faktor men enligt Lars E O Svensson, som bland annat citerade Riksbankens egna uppskattningar, verkar bostadspriserna ligga i linje med makroekonomiska fundamenta, vilket innebär att ingen större övervärdering av bostäderna verkar existera och därmed ingen bostadsbubbla.

– Den viktigaste indikatorn för mig är hushållens belåningsgrad och den ser måttlig ut, sa Lars E O Svensson.

Det tydligaste hotet mot hushållens ekonomi är enligt honom plötslig arbetslöshet och i sitt föredrag argumenterade Lars E O Svensson för att den penningpolitik Riksbanken driver ökar risken för lägre sysselsättningsnivåer. Han citerade regeringspropositionen som ligger till grund för lagen om Riksbanken där man skriver att utöver sitt inflationsmål ska banken agera för att stödja målen för den allmänna ekonomiska politiken för att uppnå hållbar ekonomisk tillväxt och högsta hållbara sysselsättning.

– Att sänka hushållens skuldkvot med 1,7 procentenheter skulle kosta ungefär 25 000 jobb, konstaterade Lars E O Svensson.

Av det kan man dra den slutsatsen att han anser Riksbankens fokus på hushållens skuldsättning som direkt farlig för ekonomin och därmed huspriserna. Det är enligt Lars E O Svensson betydligt mer angeläget att stimulera ekonomin för att sänka arbetslösheten och höja inflationen upp mot målet om 2 procent.

– Styrräntan har inte varit effektiv när det gäller att minska hushållens skulder och har ingen långsiktig effekt på skuldkvoten, menar förre vice riksbankschefen som vill sänka räntenivån i förr att uppnå ovannämnda stimulanser.

– Ifall skuldsättningen blir ett problem finns det dessutom andra medel för att hantera det, sa Lars E O Svensson.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Lars E O Svensson

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.