tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Hyreskonflikten i norr: ”Läge att vi privata gick ihop och satte ner foten”

Publicerad: 11 maj 2022, 13:00

Robin Wilhelmsson, kommunikationschef på Heimstaden, Tribo Fastigheter och Susanna Roback, vd på Fastighetsägarna MittNord, kommenterar de strandade hyresförhandlingarna i Skellefteå. Foto: Heimstaden/Tribo Fastigheter/Fastighetsägarna MittNord

Efter att hyresförhandlingar kört fast vill Fastighetsägarna MittNord, Heimstaden och Tribo Fastigheter direktförhandla med hyresgästerna i Skellefteå, enligt Hyresgästföreningen.
”I det här fallet har förhandlingen skett i uppförsbacke, och det är inte bara vi som upplevt detta”, säger Robin Wilhelmsson, kommunikationschef på Heimstaden, till Fastighetsnytt.

Ämnen i artikeln:

HeimstadenHeimstaden BostadFastighetsägarna MittNordHyresgästföreningenSkellefteå


De tre fastighetsbolagen har meddelat att de avser att direktförhandla med hyresgästerna gällande hyrorna, enligt ett pressmeddelande från Hyresgästföreningen.

”I praktiken innebär detta ofta att hyresvärden bara lämnar ett meddelande om att hyran höjts, eller skickar ut en ny hyresavi med den nya högre hyran förtryckt. Hyresgästerna är inte skyldiga att godta den nya hyran”, står att läsa i pressmeddelandet.

Därför väljer Hyresgästföreningen att nu gå ut med en varning till sina medlemmar i Skellefteå.

– Det är viktigt att alla som bor hos privata hyresvärdar i Skellefteå får kännedom om detta, säger Leif Hedvall, ordförande i Hyresgästföreningen Norra Västerbotten, i pressmeddelandet, som har rubriken ”Så här enkelt chockhöjer fastighetsägarna i Skellefteå hyran”.

– Fastighetsägarna MittNord spelar ett fulspel och det riskerar att drabba hyresgästerna i Skellefteå, fortsätter han.

Susanna Roback, vd på Fastighetsägarna MittNord, kommenterar pressmeddelandet i ett mejl till Fastighetsnytt:

– Vi beklagar att Hyresgästföreningen väljer att gå ut med en skarp kommentar likt den de skickade ut i ett pressmeddelande, samma dag som vi kommunicerar att de tre stora aktörerna på bostadsmarknaden i Sverige äntligen kommit överens om vilka faktorer som ska ligga till grund för den årliga förhandlingen, säger hon.

Rubriken kallar Roback för ”en häpnadsväckande formulering”.

– Hyresgästföreningen skriver ”så här enkelt chockhöjer fastighetsägarna hyrorna”, när man vill lyfta fram hur den förhandlingsprocess, som är reglerad i lag, strandat i Skellefteå, fortsätter hon.

– Det är en häpnadsväckande formulering. Dels finns det ingen enkelhet i förhandlingsprocessen, dels är det ingen chockhöjning som efterfrågats, utan en högst rimlig justering.

Robin Wilhelmsson, kommunikationschef på Heimstaden, uppger i ett mejl till Fastighetsnytt att deras utgångspunkt alltid är att förhandla med Hyresgästföreningen och att de värnar om relationen.

– Men i det här fallet har förhandlingen skett i uppförsbacke, och det är inte bara Heimstaden som upplevt detta.

Han säger att det ”givetvis är tråkigt att Hyresgästföreningen frånträdde förhandlingarna”, och menar att Heimstaden hade ett rimligt förslag på bordet.

– Andra aktörer på orten – privata och allmännyttiga – hade fått en snarlik hyresnivå godkänd av Hyresmarknadskommittén och våra kostnader avviker inte speciellt från någon annans, så det är synd att vi inte kunde komma överens, säger han.

Tribo Fastigheter är ett annat av de berörda bolagen i de strandade förhandlingarna.

– Det enda vi begär är att få samma höjning som det kommunala bolaget fick efter att Hyresmarknadskommittén tagit beslut om vad den skulle bli, säger Philip Olofsson på Tribo Fastigheter i ett mejl till Fastighetsnytt.

Han uppger att de har samma ökade kostnader som Skebo har, och att det därför är ”helt orimligt att vi privata ska acceptera en lägre nivå”.

– Hyresgästföreningen här uppe har som vanligt haft noll avsikt att försöka få till en förhandling. Det presenteras siffror som de inte ens själva kan förklara, och bestämmer en nivå ut efter det. Accepterar vi inte den då lämnar de förhandlingsbordet, säger han och fortsätter:

– Det var helt enkelt läge att vi privata gick ihop och satte ner foten för detta har pågått alldeles för länge här uppe i norr.

Fastighetsnytt söker Hyresgästföreningen för en kommentar.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev