Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

“Hyresgästföreningen stoppar bostäder”

Publicerad: 5 april 2016, 10:50

Enligt Fastighetsägarna har Hyresgästföreningen överklagat nästan 9 000 bostäder i landet under åren 2005 till 2014. Organisationen vill nu att hyresgästorganisationer stryks som sakägare ur PBL.


Ämnen i artikeln:

FastighetsägarnaStockholmHyresgästföreningen

Fastighetsägarna har tittat på de överklaganden som kommer från Hyresgästföreningens lokala avdelningar i Stockholm sedan 2005. Enligt Fastighetsägarna har föreningen överklagat nästan 9 000 bostäder i landet under tiden.

Fastighetsägarna menar att Hyresgästföreningen aktivt jobbar för att sätta stopp för nybyggnation av bostäder. Enligt siffrorna är en stor majoritet av de överklagade projekten i Stockholm, där man stoppat nästan 7 000 bostäder sedan 2005.

– Lokalt värnar Hyresgästföreningen dem som har lyckats få en hyresbostad och motarbetar på så sätt alla de 500 000 som står i bostadskö. Med tanke på den akuta bokris som råder är det anmärkningsvärt och svårt att förstå, säger Billy McCormac vd på Fastighetsägarna Stockholm.

Bland annat har man överklagat detaljplanen för en renovering och tillbyggnad av S:t Görans före detta gymnasium på Kungsholmen som skulle ge 245 nya studentbostäder. På Södermalm har en lokal hyresgästförening överklagat ett förslag som omfattar 225 nya bostäder och en förskola i Rosenlundsparken.

– De demokratiska aspekterna i plan- och bygglagen är viktiga och berörda ska självklart höras. Men det betyder inte att hyresgästorganisationer ska ges rätt att ingå i samrådskretsen, eftersom berörda hyresgäster redan ingår. Menar regeringen allvar med att bostadsbyggandet måste öka behöver samrådskretsen minska, avslutar Billy McCormac.

Därför har Fastighetsägarna idag skickat in en skrivelse till regeringen med en begäran om att hyresgästorganisationer stryks som sakägare ur PBL.

Från Hyresgästföreningens sida menar man att lika viktigt som ett högt bostadsbyggande är en levande diskussion om hur, var och vilka bostäder som byggs. Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder säger i ett pressmeddelande att de till skillnad från Fastighetsägarna Sverige vill ha en bred demokratisk förankring när det kommer till byggandet.

– Hyresgästföreningen går i bräschen för ett ökat byggande och det har vi gjort i flera år. Den bostadsbrist som råder kan inte lösas på annat sätt än att vi får fler bostäder av alla slag. Den analysen delar vi med de flesta andra samhällsaktörer. Utom kanske med Fastighetsägarna Sverige som istället konstant driver sin universallösning på bostadsbristen – marknadsanpassade hyror och begränsande av hyresgästers möjligheter till inflytande. Men lika viktigt som ett högt bostadsbyggande är en levande diskussion om hur, var och vilka bostäder som ska byggas, säger Marie Linder.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.