Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Hushållens lån fortsätter öka

Publicerad: 29 maj 2012, 08:48

I april hade hushållens lån en årlig tillväxttakt på 4,8 procent. Det var en minskning jämfört med mars då tillväxttakten låg på 5,0 procent.


Ämnen i artikeln:

SCB

I april 2011 var tillväxttakten 7,2 procent och hade under hela förra året en avtagande trend.

Hushållens lån hos från monetära finansinstitut (MFI) uppgick i april till 2 681 miljarder kronor. Det är en ökning med 123 miljarder jämfört med motsvarande månad föregående år. Ökningen kan främst förklaras av bostadslånen som under samma period har ökat med 102 miljarder. Som bostadslån räknas lån till hushåll med säkerhet i småhus, ägarlägenheter och bostadsrätter.

I april uppgick hushållens utstående bostadslån hos MFI till 2 151 miljarder kronor. Av dessa lån har 52 procent rörlig ränta vilket är samma andel som i mars. I april 2011 var andelen med rörlig ränta 55 procent. Resterande del av hushållsutlåningen utgörs bland annat av konsumtionslån vilka oftast saknar säkerhet och lån till lantbrukare där lantbruksfastighet utgör säkerhet. Hushållens konsumtionslån uppgick i april till 165 miljarder och lån med säkerhet i lantbruksfastigheter till 167 miljarder.

I april var den genomsnittliga räntan på hushållens nya låneavtal 3,94 procent vilket är oförändrat jämfört med mars. Den rörliga räntan fortsatte sin sjunkande trend och sjönk från 4,22 procent i mars till 4,18 procent i april.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SCB

Ämnen i artikeln:

SCB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.