Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Hushållen tror på stigande priser

Publicerad: 8 februari 2019, 11:16

Bild: iStock.

En tredjedel av tillfrågade hushåll tror att bopriserna kommer att stiga med 5 procent på ett års sikt, och med 10 procent på tre års sikt. Detta enligt en undersökning från Sifo/SBAB.


Ämnen i artikeln:

Robert BoijeSBAB

33 procent av hushållen bedömer att bostadspriserna kommer att stå stilla under det kommande året. 32 procent av hushållen tror att priserna kommer att stiga med upp till 5 procent. 9 procent tror att priserna kommer att öka med mer än 5 procent. 15 procent av hushållen tror på fallande bostadspriser på 1 års sikt.

– Vi ser i vår undersökning, som riktar sig till hushåll som redan äger ett boende, att hushållen verkar mer positiva kring prisutvecklingen jämfört med de senaste resultaten i exempelvis Erik Olssons och SEB:s boprisindikatorer, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

På tre års sikt tror 23 procent av hushållen att bostadspriserna kommer att stå stilla. 42 procent av hushållen tror att priserna kommer att stiga med upp till 10 procent medan 5 procent tror att priserna kommer att öka med mer än 10 procent. 10 procent av hushållen tror på att bostadspriserna kommer att falla på tre års sikt.

– Det är uppenbart att majoriteten av de svarande hushållen inte verkar oroa sig för vilken effekt stigande bostadsräntor kan komma att ha för bostadspriserna, vilket kanske är lite förvånande. Men samtidigt visade en undersökning SBAB gjorde i december förra året att majoriteten av hushållen anser sig ha relativt goda marginaler för räntehöjningar, säger Robert Boije.

Av de hushåll som svarat att de tror att bostadspriserna kommer att falla anges höjda räntor som det huvudsakliga skälet. Men en mycket stor andel av dessa hushåll tror också att bostadspriserna kommer att falla på grund av nya myndighetskrav på bankernas kreditgivning samt på grund av ändrade skatteregler.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Robert BoijeSBAB

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.