Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Hushåll som tar bostadslån har råd

Publicerad: 18 april 2014, 06:41

Enligt Finansinspektionen har de som har stora bostadslån i regel tillräckliga marginaler för att klara av såväl högre räntor som inkomstbortfall. De flesta har besparingar och god utbildning. Om det finns ett problem när det gäller skuldsättningen i det svenska samhället är det snarast de med låga inkomster som lider av det. Det framkom under ett SNS-seminarium om de svenska hushållens belåning.

Ämnen i artikeln:

FinansinspektionenSNS

Med en aggregerad skuldkvot för den svenska befolkningen på mer än 170 procent känns det som att det finns anledning att vara uppmärksam. Det är ju även en siffra som utländska bedömare som IMF och OECD ser som oroväckande. I sin rapport om den svenska bo lånemarknaden i april 2014 menar dock Finansinspektionen att de svenska hushållen i allmänhet har goda marginaler i sin ekonomi och att så kallade stresstester visar att de flesta klarar såväl högre räntor som minskade inkomster. Förenklat kan man säga att de som har stora summor i lån är välutbildade höginkomsttagare med goda inkomster. Det gäller även nyutlåningen.

– De hushåll som tar nya lån mår bra, säger Henrik Braconier som är chefekonom på Finansinspektionen.

Samtidigt är det så att skuldkvoten är hög i ett historiskt perspektiv. Henrik Braconier menar dock att det mesta går att förklara utifrån fundamentala ekonomiska förhållanden.

– Räntorna är historiskt låga, vi har sett ett betydande skifte från boende i hyresrätt till boende i bostadsrätt, befolkningen har ökat och skatter har förändrats på ett sätt som lett till att folk lånar mer, säger Henrik Braconier.

Överskuldsättning ett problem för fattiga
Inte heller statliga utredaren Anna Hedborg ser hushållens bostadslån som något stort problem. Det är som sagt var människor med goda ekonomiska förutsättningar som har de stora bostadslånen. Utredningen ”Överskuldsättning i kreditsamhället” konstaterar att de som verkligen har problem med skuldsättning för det mesta är människor med låga inkomster.

– Det är inte de stora lånen som är problemet, utan de lån som från början var små, säger Anna Hedborg.

Hon menar att överskuldsättning är en klassfråga. Många av de som idag har fått sina liv förstörda av skuldsättning råkade illa ut redan i samband med 1990-talskrisen. Det finns människor som varit kvar hos Kronofogden i tjugo år och ett förslag i utredningen är att det efter 15 år ska gå att komma ur situationen och bli av med skulderna. Idag har mer än 200 000 barn en förälder som finns registrerad hos Kronofogden.

– Med tanke på hur mycket arbetslinjen framhålls är det lite märkligt att man inte gjort mer för den här relativt stora gruppen människor. Skuldsatta har idag väldigt små incitament att förbättra sin ekonomi, säger Ola Pettersson som är chefekonom på LO.

Daniel Bergstrand

Fakta
Skuldkvot är ett mått på skuldsättning som definieras som hushållens totala skulder i förhållande till hushållens årliga disponibla inkomst.
Källa: Finansinspektionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev