Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Hushåll med bolån fortsatt motståndskraftiga

Publicerad: 14 april 2015, 06:49

I årets bolåneundersökning ser Finansinspektionen att hushållen är bättre rustade och att fler amorterar än för ett år sedan. Samtidigt väljer många hushåll med relativt höga belåningsgrader att inte amortera, vilket bekräftar behovet av amorteringskrav.


Ämnen i artikeln:

Finansinspektionen

Allt fler hushåll amorterar, vilket är en trend som verkar hålla i sig. Knappt fyra av tio nya låntagare amorterade 2011. Förra året hade siffran ökat till sju av tio. Under samma period har amorteringarna också vuxit i storlek, från två till cirka 3,5 procent av hushållens inkomster.

FI ser att hushållens vilja att amortera sjunker ju lägre belåningsgraderna blir. Nio av tio låntagare med belåningsgrader över 70 procent amorterade förra året. Bara fyra av tio med belåningsgrader mellan 50 och 70 procent amorterade under samma period.

Trots att priserna på bostäder ökade ytterligare under 2014, växer inte hushållens skulder, varken i relation till bostädernas värde eller hushållens inkomster. Den genomsnittliga belåningsgraden var precis som förra året 67 procent, och den genomsnittliga skuldkvoten ligger kvar på cirka 366 procent.

Årets stresstester visar också att hushållen är bättre rustade för sämre tider, idag än för ett år sedan. Fler hushåll klarar av högre ränta och inkomstbortfall än vad de gjorde förra året.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Finansinspektionen

Ämnen i artikeln:

Finansinspektionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.